Piernik
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 12:05, 3 paź 2008 autorstwa 83.24.173.239 (dyskusja)
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach). Piernikiem nazywamy tak że, starego pana (inaczej dziadka) mówimy wtedy "Ty stary Pierniku". Często Stare Pierniki nie rozumieją co to znaczy, jak się do nich mówi.