Kran

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Kran – urządzenie przyczepiane rękami hydraulików do ścian w łazienkach i w kuchniach. Zazwyczaj składa się z kurków (czyli kranów właściwych) oraz wylewki.

Istnieją trzy rodzaje kranów:

  • z jednym kurkiem – za ich pomocą można co najwyżej dolać sobie zimnej wody;
  • z dwoma kurkami – tutaj, prócz zimnej, możemy skorzystać również z wody ciepłej. Kurek z zimną wodą jest oznaczony kolorem niebieskim, a z ciepłą – czerwonym;
  • z trzema kurkami – ten kran jest najwyższym osiągnięciem kranownictwa, mamy bowiem do wyboru aż trzy rodzaje cieczy, które mogą wypłynąć z wylewki: woda zimna (kurek niebieski), woda ciepła (kurek czerwony) oraz piwo (kurek w kolorze piwa).

W starożytności zamiast kurka w kolorze piwa był stosowany kurek w kolorze białym, po którego odkręceniu z wylewki wypływało ośle mleko (patrz: niejaka Kleopatra).

Obsługa kranu jest niezwykle prosta – jeżeli chcemy, żeby poleciała zeń odpowiednia ciecz, to przekręcamy odpowiedni kurek w lewo. A gdy już nam się znudzi wypływ danej cieczy, to kurek przekręcamy w prawo. I tak w kółko.