Salceson
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 19:48, 28 maj 2010 autorstwa Przejechana ryba (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 87.96.102.37. Autor wycofanej wersji to 81.168.186.221.)
Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
- Oficjalną królową salcesonu jest Ilona Anna Syty, zwana również Iloną Salceson tudzież Neną.