Budyń

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:51, 31 paź 2010 autorstwa Po dziabągu (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Emdegger. Autor wycofanej wersji to 188.47.144.230.)
Plik:1001 przepisów na Budyń.PNG
Książka pt. 1001 przpsiuf na budyń

Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!

Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu

Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki

Google o budyniu

– Czym się różni sperma od budyniu?
– Spróbuj budyniu!

Porzekadło starosłowiańskie o budyniu

Po budyniu i spać

Polak w kawale o budyniu

Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki, ...znaczy daleki kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie.

Z czego to jest?

Budyń składa się z:

  • mleka;
  • skrobi;
  • parahydroksybenzoesanu metylu;
  • kofeiny (budyń w wersji Cofee)
  • gumy do żucia (dla nastoletnich);
  • kwasu askorbinowego (ale rzadko);
  • żelatyny (niekoniecznie);
  • króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
  • niewielkiej ilości odpadów z Czarnobyla;
  • Rudego 102;
  • śladowych ilości orzechów arachidowych;
  • wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu;
  • może zawierać śladowe ilości kiełbasy;
  • opakowania (proszek musi gdzieś się podziać);
  • budyniu w proszku;
  • arszeniku.

Z czym to się je?

Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:

  • kakao;
  • grzybów;
  • warzyw;
  • opon;
  • Nestea;
  • złota;
  • płatki;
  • z musli;
  • z kolegą/koleżanką;
  • inny budyń;
  • alkoholu;
  • dopalaczy;
  • zamrożonych embrionów;
  • rodzynek;
  • musztardy;
  • specjału szefa;
  • yyy mleko;
  • szafy;
  • silnika od zastawy,
  • esencji nicości.

Jak się to je?

Istnieje kilka prastarych sposobów:

  • z miseczki (tradycyjnie);
  • ze szklanki (na szybkiego);
  • z piersiówki (na imprezie);
  • z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
  • z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami);
  • z muszli (zwykle po imprezie);
  • z powietrza (wersja hardcore);
  • prosto z gara;
  • w ogóle się nie je (wersja na biedaka);
  • wciągnąć (na grzejnika).

Postacie budyniu

To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:

  • w proszku;
  • z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
  • po studencku (czyli instant);
  • tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
  • chiński;
  • turecki (w formie kebaba);
  • w postaci sanek;
  • bryły (wersja z epoki kamienia tzw. budyń kamienny);
  • budyniowy uśmiech (w znaczeniu dosłownym - uśmiech odciśnięty w budyniu lub też w przenośni - uśmiech przesłodzony, charakterystyczny dla tzw. lizusów, wazeliniarzy).

Narzędzia do zjedzenia budyniu

  • szpadlem, ewentualnie łopatą;
  • widelcem;
  • palcami (w Chinach je się pałeczkami);
  • szczotką.

Rola budyniu w świecie

Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.

Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo/dlatego że/ponieważ trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.

Konsumenci budyniu na świecie

  • Nonsensopedyści – 239%;
  • UK – 1%;
  • Somalia – 0,7%;
  • USA – 0,2%;
  • Polska – 0,2%;
  • Ja - 0,05%;
  • Rosja – 0,2%;
  • Chiny – 0,1%;
  • Afganistan – 0,09%;
  • Korea Północna – 0,02%;
  • Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
  • Wolne Miasto Kraków – 0,00002% (produkcja budyniu Lajkonik);
  • Reszta świata – 0,3%;
  • pan Mietek - 0,00%;
  • Opole – 67%;
  • Opole na bis – 10%;
  • Polscy studenci – 312% (błotny);
  • Starsi ludzie – 101,5% (zmuszeni brakiem zębów).
  • onych - 0,(3)%