Budyń
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!
- Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu
Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki
- Google o budyniu
– Czym się różni sperma od budyniu?
– Spróbuj budyniu!
- Porzekadło starosłowiańskie o budyniu
Po budyniu i spać
- Polak w kawale o budyniu
Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki, ...znaczy daleki kuzyn serka Danio po siostrze babci cioci wujka lub podobnie.
Z czego to jest?
Budyń składa się z:
- mleka;
- skrobi;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee)
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- niewielkiej ilości odpadów z Czarnobyla;
- Rudego 102;
- śladowych ilości orzechów arachidowych;
- wielkiego pomidora wraz z jajkiem oraz (szczyptą) cynamonu;
- może zawierać śladowe ilości kiełbasy;
- opakowania (proszek musi gdzieś się podziać);
- budyniu w proszku;
- arszeniku.
- z emulgatora E100
Z czym to się je?
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
- kakao;
- grzybów;
- warzyw;
- opon;
- Nestea;
- złota;
- płatki;
- z musli;
- z kolegą/koleżanką;
- inny budyń;
- alkoholu;
- dopalaczy;
- zamrożonych embrionów;
- rodzynek;
- musztardy;
- specjału szefa;
- yyy mleko;
- szafy;
- silnika od zastawy;
- esencji nicości;
- surowymi ziemniakami;
- z burakami.
Jak się to je?
Istnieje kilka prastarych sposobów:
- z miseczki (tradycyjnie);
- ze szklanki (na szybkiego);
- z piersiówki (na imprezie);
- z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
- z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami);
- z muszli (zwykle po imprezie);
- z powietrza (wersja hardcore);
- prosto z gara;
- w ogóle się nie je (wersja na biedaka);
- wciągnąć (na grzejnika).
- wstrzyknąć dożylnie
Postacie budyniu
To zależy od nastroju masy, która jednak występuje głównie:
- w proszku;
- z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
- po studencku (czyli instant);
- tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
- chiński;
- turecki (w formie kebaba);
- w postaci sanek;
- bryły (wersja z epoki kamienia tzw. budyń kamienny);
- budyniowy uśmiech (w znaczeniu dosłownym - uśmiech odciśnięty w budyniu lub też w przenośni - uśmiech przesłodzony, charakterystyczny dla tzw. lizusów, wazeliniarzy).
Narzędzia do zjedzenia budyniu
- szpadlem, ewentualnie łopatą;
- widelcem;
- palcami (w Chinach je się pałeczkami);
- szczotką.
Rola budyniu w świecie
Wbrew pozorom jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.
Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo/dlatego że/ponieważ trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.
Konsumenci budyniu na świecie
- Nonsensopedyści – 239%;
- UK – 1%;
- Somalia – 0,7%;
- USA – 0,2%;
- Polska – 0,2%;
- Ja - 0,05%;
- Rosja – 0,2%;
- Chiny – 0,1%;
- Afganistan – 0,09%;
- Korea Północna – 0,02%;
- Kazachstan – 0,0001% (produkcja 10 saszetek);
- Wolne Miasto Kraków – 0,00002% (produkcja budyniu Lajkonik);
- Reszta świata – 0,3%;
- pan Mietek - 0,00%;
- Opole – 67%;
- Opole na bis – 10%;
- Polscy studenci – 312% (błotny);
- Starsi ludzie – 101,5% (zmuszeni brakiem zębów).
- onych - 0,(3)%