Chleb ze smalcem

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 17:55, 22 kwi 2012 autorstwa SH3VEK (dyskusja • edycje) (Poprawki AutoEda)

250px|right|thumb|Piosenka głodującego...

Plik:Smalec chleb.jpg
Chcesz gryza?

Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.

Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie

Szablon:Tprawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.

Jak to zrobić?

Biedactwo powiadasz...

Składniki

Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:

  • chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
  • smalec – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1];
  • nóż;
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie

  1. Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
  2. Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
  3. A nie mówiłam! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
  4. Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
  5. Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
  6. Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!

Odmiany chleba ze smalcem

Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:

Popularność

Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.

Przypisy

  1. Plazma też może być
  2. Zawinięty w „Trybunę Ludu”