Użytkownik:Peperonezz

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Nuvola apps cookie.svg Ten użytkownik ma urodziny 21 Sierpnia.


[Plik:Lapp shelter-KOTA.jpg] Ten użytkownik pochodzi ze zakutej dechami wsi w latach 1869-2023 a w latach 1369-1869 i od 2024 miasta zwanego Przyrowem
UWAGA! Brak tolerancji dla wandali, pornografii i chamstwa!!!


Green ribbon.png Ten użytkownik stara się być ekologiczny. Do tej pory mu nie wychodzi.
Pacyfa2.svg Ten użytkownik jest pacyfistą. Bity w policzek, nadstawia drugi.
MayanCalendar.png Ten użytkownik przeżył koniec świata 21 grudnia 2012 i jest z tego dumny!
0,0009 Ten użytkownik wszedł dawno temu na Stronę 0,0009 myśląc, że wygra Grę.


Target Potato.png Ten użytkownik kocha grać w Grę. Ale cśśś… nie można o tym mówić!


Wiki.svg Ten użytkownik uważa, że 17 050 artykułów nie jest rewelacyjnym wynikiem.
Warrior heavy.PNG Niekontrolowana edycja tej wieży grozi sieką ze special attacka.
Wiki.svg Liczba edycji tego użytkownika wynosi 175.
Wiki.svg Z czego zaledwie 23 edycji kreatywnych...
AntyNonLogo.png Ten użytkownik nie chciałby być administratorem Nonsensopedii i mało go obchodzi działalność innych nonsensopedystów.
Zenit12.jpg Ten użytkownik ma alergię na artykuły bez zdjęć, więc stara się je w nich umieścić.


Cat silhouette.svg Ten użytkownik jest miłośnikiem kotów.


Operation Upshot-Knothole - Badger 001.jpg Ten użytkownik popiera zasadę masowej zagłady wszelkich wandali.
Windows logo - 2021.svg Ten użytkownik używa Windowsa i nie czuje się przez to gorszy.
Playstation logo colour.svg Ten oto użytkownik lubi korzystać z GrajStacji.
Piłka Nożna 1.jpg Ten użytkownik jest dumny z bycia kibicem piłkarskim, ot co.
Deletion icon.svg To smutne, ale w tym momencie kończy się wieża tego użytkownika.
Rozwój wieży Jednak użytkownik jeszcze rozwinie swoją wieżę.

przepis na bigos

Składniki na ok. 3 porcje

½ kg świeżej, białej kapusty ½ kg kiszonej kapusty 300 g mięsa wieprzowego 40 g suszonych grzybów 200 g kiełbasy 150 g boczku 1 cebula 100 g suszonych, wędzonych śliwek 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 nasiona jałowca 2 goździki sól olej do smażenia

Sposób przygotowania

Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować! Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.