Granat (wino)
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 11:22, 17 lut 2007 autorstwa D@mi (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to KorwBot. Autor wycofanej wersji to 80.54.236.4.)
Wino Granat – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
- Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce
- Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Składniki:
- napalm
- odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
- żużel
- jabłka
- woda
- siugar (czyt. siugał)
- tlen z raju utraconego
- siarka (łac. sulfur)