Pasztet

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 06:32, 6 maj 2007 autorstwa Szoferka (dyskusja • edycje) (red. + wydzielenie do pasztet (osoba) + {{ok}})
Plik:Pasztet firmowy.jpg
Chleb z pasztetem i pasztetem na zagrychę

Pasztet – pożywienie w formie mielonych najlepszych przyjaciół człowieka, często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny.

Święto

Święto pasztetu jest obchodzone 19 października. W ten dzień wbijamy w pasztet podlaski sześć zapałek, podpalamy i wyrzucamy przez okno.

Pasztet za 1,19 zł

Pasztet za 1,19 zł jest prawie dwa razy droższy od pasztetu za 0,60 zł, lecz mimo to o wiele gorszy w smaku. Aby kupić go taniej, należy poczekać, aż minie jego termin ważności i sprzedawca ustanowi na ten produkt promocję. Przed spożyciem należy jednak sprawdzić, czy nie zalęgła się na nim pleśń; jeśli tak, to można spożywać bez obaw.

Pasztet za 1,19 składa się głównie z mielonego papieru toaletowego (patrz serek topiony) oraz z mąki kartoflanej i odpadów przemysłu papierniczego i skórzanego. W porównaniu do pasztetu za 60 gr zawiera więcej metali ciężkich i konserwantów (do 60%). Pasztet o smaku drobiowym może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.

Odmiany pasztetu

  • pasztet masowego rażenia
  • pasztet „ostatni posiłek”
  • pasztet „milczenie owiec”
  • pasztet „przegląd magazynu”
  • pasztet „zielono mi”
  • pasztet z delikatną warstwą meszku
  • pasztet z Constaru
  • pasztet „transwestyta”
  • pasztet wtórnie przerobiony
  • pasztet „śmierć o poranku”
  • pasztet sPodlaski

Szablon:Ok