Pasztet
Ten artykuł dotyczy 'jedzenia'. Zobacz też pasztet (osoba). |
Pasztet – pożywienie w formie mielonych najlepszych przyjaciół człowieka, często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny.
Święto
Święto pasztetu jest obchodzone 19 października. W ten dzień wbijamy w pasztet podlaski sześć zapałek, podpalamy i wyrzucamy przez okno.
Pasztet za 1,19 zł
Pasztet za 1,19 zł jest prawie dwa razy droższy od pasztetu za 0,60 zł, lecz mimo to o wiele gorszy w smaku. Aby kupić go taniej, należy poczekać, aż minie jego termin ważności i sprzedawca ustanowi na ten produkt promocję. Przed spożyciem należy jednak sprawdzić, czy nie zalęgła się na nim pleśń; jeśli tak, to można spożywać bez obaw.
Pasztet za 1,19 składa się głównie z mielonego papieru toaletowego (patrz serek topiony) oraz z mąki kartoflanej i odpadów przemysłu papierniczego i skórzanego. W porównaniu do pasztetu za 60 gr zawiera więcej metali ciężkich i konserwantów (do 60%). Pasztet o smaku drobiowym może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Odmiany pasztetu
- pasztet masowego rażenia
- pasztet „ostatni posiłek”
- pasztet „milczenie owiec”
- pasztet „przegląd magazynu”
- pasztet „zielono mi”
- pasztet z delikatną warstwą meszku
- pasztet z Constaru
- pasztet „transwestyta”
- pasztet wtórnie przerobiony
- pasztet „śmierć o poranku”
- pasztet sPodlaski