Salceson
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
- Ilona Anna Syty ma swój udział w popularyzacji salcesonu w Polsce południowo-wschodniej. Ilona została nominowana w krajowym programie ochrony drobiu i trzody chlewnej, dzięki czemu zyskała znaczący tytuł w świecie rolnictwa - Miss Drobiu 2008. W 2007 roku, Ilona została aresztowana za niepłacenie podatków za swoją wytwórnię konserw w Wożuczynie, ale pożarła wszystkie dowody rzeczowe, przez co wypuszczono ją na wolność. Aktualnie, Ila Salceson zajmuje się promocją swojej najnowszej płyty - Hello, I'm Ilona. Pierwszy singiel z tego krążka, Give Me Salceson, dotarł na szczyty list przebojów na całym świecie. Na przyszły rok planowana jest trasa koncertowa promująca album The Salceson Tour.