Kwas solny
Kwas solny, zajazajer, chlorowodór-mało popularna w polsce, lecz nadzwyczaj skuteczna przyprawa w płynie do zup i sosów, sprawdzająca się w swojej roli lepiej niż Maggi lub inne tego typu przyprawy.
Smak
Kwas solny w przeciwieństwie do innych przypraw w płynie nie zdominuje naturalnego smaku potrawy, lecz go wydobędzie. Każde danie nim przyprawione staje się niepowatarzalne i dostarcza licznych doznań smakowych, których nie zapomni się do końca życia. Potrafi on z nawet najbardziej mdłej potrawy uczynić świetnie doprawione a zwłaszcza odpowiednio pikantne danie. Nie należy, jednak przesadzać przy użyciu, bo danie może stać się zbyt pikantne.
Inne zastosowania
Kwas solny jak również inne kwasy takie jak kwas siarkowy czy kwas fosforowy używany jest jako komponent smakowy w samogonie domowej produkcji na Ukrainie i Białorusi. Nasza babunia zna również przepis na rozgrzewającą herbatę z kwasem solnym, idealną a przeziębienie i grypę.