Kwas solny

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:05, 2 paź 2009 autorstwa 80.50.133.226 (dyskusja) (nowa strona)
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)

Kwas solny, zajazajer, chlorowodór-mało popularna w polsce, lecz nadzwyczaj skuteczna przyprawa w płynie do zup i sosów, sprawdzająca się w swojej roli lepiej niż Maggi lub inne tego typu przyprawy.


Smak

Kwas solny w przeciwieństwie do innych przypraw w płynie nie zdominuje naturalnego smaku potrawy, lecz go wydobędzie. Każde danie nim przyprawione staje się niepowatarzalne i dostarcza licznych doznań smakowych, których nie zapomni się do końca życia. Potrafi on z nawet najbardziej mdłej potrawy uczynić świetnie doprawione a zwłaszcza odpowiednio pikantne danie. Nie należy, jednak przesadzać przy użyciu, bo danie może stać się zbyt pikantne.


Inne zastosowania

Kwas solny jak również inne kwasy takie jak kwas siarkowy czy kwas fosforowy używany jest jako komponent smakowy w samogonie domowej produkcji na Ukrainie i Białorusi. Nasza babunia zna również przepis na rozgrzewającą herbatę z kwasem solnym, idealną a przeziębienie i grypę.

Szablon:Stubkuch