Mikrofalówka
Mikrofalówka, kolokwialnie Kuchenka mikrofalowa – przedmiot codziennego użytku, który najczęściej umieszczany jest w kuchni. Dzięki niej potrawy stają się radioaktywne, a fani Brainiaca mają zaciechę.
Po co to jest?
Służy do napromieniowywania jedzenia wiązką fal elektromagnetycznych. Posiada ona takie ustrojstwo nazywane magnetronem, które emituje te właśnie fale. Mikrofale powodują drganie molekuł wody zawartej w pokarmach, czego skutkiem ubocznym jest energia cieplna. Mówiąc prościej: podgrzewa nam obiad.
Niebezpieczeństwa
Na użytkownika mikrofalówek czekają rozmaite zagrożenia, poczynając od nabawienia się choroby popromiennej, kończąc na dewastacji kuchni. Pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do mikrofalówki następujących rzeczy:
- puszka farby,
- krab,
- butelka szampana,
- proch strzelniczy,
- benzyna,
- lampki choinkowe,
- zimne ognie,
- płyta główna komputera,
- płyty CD,
- puszki z napojami,
- mydło.
Pełną listę rzeczy nie nadających się do mikrofalówki otrzymasz w programie popularnonaukowym Brejniak.
Rozrywka
Nie wszystko w mikrofalówce musi wybuchać. Są rzeczy, które włożone do mikrofalówki dają ciekawe efekty i nie rozwalają jej. Jedną z tych rzeczy, jest przecięte na pół winogrono, które pod wpływem mikrofal paruje, a fale elektromagnetyczne poddają gaz jonizacji zmieniając go w plazmę. Mówiąc krócej: winogrono świeci. To ciekawostka dla tych, którzy nie mają lampek choinkowych na święta.