Mikrofalówka
Mikrofalówka, kolokwialnie Kuchenka mikrofalowa – przedmiot codziennego użytku, który najczęściej umieszczany jest w kuchni. Dzięki niej potrawy stają się radioaktywne, a fani Brainiaca mają zaciechę.
Po co to jest?*
Służy do napromieniowywania jedzenia wiązką fal elektromagnetycznych. Posiada ona takie ustrojstwo nazywane magnetronem, które emituje te właśnie fale. Mikrofale powodują drganie molekuł wody zawartej w pokarmach, czego skutkiem ubocznym jest energia cieplna. Mówiąc prościej: podgrzewa nam obiad.
Niebezpieczeństwa
Na użytkownika mikrofalówek czekają rozmaite zagrożenia, poczynając od nabawienia się choroby popromiennej, kończąc na dewastacji kuchni. Rzeczy, które nie powinny znaleźć się w mikrofalówce to:
- puszka farby,
- krab,
- butelka szampana,
- proch strzelniczy,
- benzyna,
- lampki choinkowe,
- zimne ognie,
- płyta główna komputera,
- płyty CD,
- puszki z napojami,
- mydło.
Pełną listę rzeczy nie nadających się do mikrofalówki otrzymasz w programie popularnonaukowym Brejniak.
Rozrywka
Nie wszystko w mikrofalówce musi wybuchać. Są rzeczy, które włożone do mikrofalówki dają ciekawe efekty i nie rozwalają jej. Jedną z tych rzeczy, jest przecięte na pół winogrono, które pod wpływem mikrofal paruje, a fale elektromagnetyczne poddają gaz jonizacji zmieniając go w plazmę. Mówiąc krócej: winogrono świeci. To ciekawostka dla tych, którzy nie mają lampek choinkowych na święta.