Kwas fosforowy(V)
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Kwas fosforowy(V) – związek chemiczny składający się z 3 atomów wodoru, fosforu i chyba czegoś tam jeszcze. Najważniejszy składnik Coca-Coli, żrący, wspaniały odrdzewiacz. Jak twierdzi zbrodnicza Wikipedia jest składnikiem DNA. My oczywiście jesteśmy mądrzejsi od wikipedystów i wiemy, że DNA nie zawiera kwasu fosforowego tylko resztę fosforanową (czyli to co pozostaje jak odłączą się od niego wszystkie wodory).
Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]
- Odrdzewi ci wóz;
- Reguluje kwasowość;
- Można z niego robić
kompostkomputery; - Możesz go wypić;
- Sole i estry tego kwasu – fosforany powodują ból dupy u ekologów (eutrofuzacja wód i inne pierdoły, które rozumieją tylko oni) i kur domowych (u nich ból dupy powoduje ich brak – lepiej piorą garnitur ubrudzony przez mężusia podczas suto zakrapianej imprezy).
Otrzymywanie[edytuj • edytuj kod]
Można tak:
Albo tak:
Oczywiście wiele nam to mówi.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsję – rozbuduj go.