Rzeka
W tym artykule konieczne są drobne poprawki. Zajmij się tym, to nie boli. |
Rzeka – naturalny, powierzchniowy kolektor ściekowy, odprowadzający ścieki do najbliższych, mniejszych (jeziora), bądź większych (morza, oceany) zbiorników osadowych. Kolektory te należą do kategorii nieuniknionych, gdyż nikt jeszcze nie wpadł na sposób, w jaki można by je było usunąć z krajobrazu.
Cechy charakterystyczne[edytuj • edytuj kod]
- Płynie.
- Leci z góry na dół (chociaż zdarza się, że odwrotnie).
- Swoje źródło ma u szczytów gór, lub w toaletach publicznych.
- Zazwyczaj jest to wielka kupa syfu, zatem rzadko nadaje się do picia.
- A jeszcze rzadziej do jedzenia.
Przydatność[edytuj • edytuj kod]
Rzeki są bardzo przydatne, gdyż w sezonie wiosenno-letnim, zwłaszcza podczas roztopów, wylewają tworząc malownicze rozlewiska, dobrze prezentujące się w TVN-ie. Również dzięki tym powodziom znajdują zatrudnienie dziennikarze (przy przygotowywaniu relacji o powodzi) i bezrobotni (przy kopaniu wałów przeciwpowodziowych).
Znaczenie w infrastrukturze i gospodarce[edytuj • edytuj kod]
Rzeki odgrywają również ważną rolę w przemyśle. Można do nich wyrzucać nieudane wyroby żywieniowe, części maszyn i sprzętów domowych, bez potrzeby jeżdżenia na wysypisko. Ponadto umożliwiają one zastosowanie środka transportu, jakim jest statek. Przy okazji można zbijać koksy na turystach, podniecających się pięknem zmąconej wody i pływających śmieci. Są też jednak negatywy. Przez te cholerne rzeki, z których przecież nie ma żadnych korzyści trzeba budować mosty, w wyniku czego skarb państwa może znacznie ucierpieć. Nie wspominając już o znakach informacyjnych. PO CO TO W OGÓLE KOMU?
Czystość[edytuj • edytuj kod]
Ze względu na czystość rzeki są podzielone na 4 klasy czystości:
- I klasa – inaczej bardzo dobrej jakości. W Polsce praktycznie brak. Mogą żyć w niej łososie, pstrągi i ludzie. Jest zdatna do spożycia po drobnych zabiegach oczyszczających, na przykład przecedzeniu.
- II klasa – inaczej średniej jakości. W Polsce stanowią około 10% ogółu wód. Nadają się do: pojenia bydła, pływania, oraz hodowli ryb za wyjątkiem łososiowatych.
- III klasa – inaczej kiepskiej jakości. W Polsce 25% ogółu zasobów H2O. Nadaje się do podlewania roślin i może być używana w zakładach przemysłowych, w których nie potrzeba lepszej wody.
- Wody nieklasyfikowane. W Polsce coś koło 65%. Przy badaniu takich wód zacina się aparatura pomiarowa, poniewż zawartość H2O jest mniejsza od 15%. Wg prawa nadaje się tylko do tego, by pływały na niej statki, ale na własne ryzyko można ją nawet pić.