Śniadanie kontynentalne: Różnice pomiędzy wersjami
M |
M (kłuje w oczy) |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
==Skład== |
==Skład== |
||
Ów posiłek składa się z: |
Ów posiłek składa się z: |
||
*'''Pieczywa''' – |
*'''Pieczywa''' – zazwyczaj w postaci [[suchar]]ów lub bułek; |
||
*'''Masło''' – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu, która zaspokaja zapotrzebowanie na nabiał; |
*'''Masło''' – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu, która zaspokaja zapotrzebowanie na nabiał; |
||
*'''Miód/Dżem''' – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki że mdlący; |
*'''Miód/Dżem''' – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki że mdlący; |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
==Legenda o wersji rozszerzonej== |
==Legenda o wersji rozszerzonej== |
||
Niektórzy co bardziej doświadczeni [[turysta|turyści]] opowiadają legendy o hotelach, w których to dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Owe hotele mają się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według owych opowieści ów posiłek nie dość, że napój ma podany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jeszcze posiada inne elementy, takie jak: |
Niektórzy co bardziej doświadczeni [[turysta|turyści]] opowiadają legendy o hotelach, w których to dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Owe hotele mają się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według owych opowieści ów posiłek nie dość, że napój ma podany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jeszcze posiada inne elementy, takie jak: |
||
* |
* jajecznica; |
||
* |
* wędlina; |
||
* |
* warzywa. |
||
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend<ref>A kto by wierzył Wikipedii?</ref>. |
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend<ref>A kto by wierzył Wikipedii?</ref>. |
||
{{Przypisy}} |
{{Przypisy}} |
Wersja z 22:25, 23 sty 2014
Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!
- Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na śniadanie
Jajecznica? Taki ! Kanapki? Taki ! Śniadanie kontynentalne po wsze czasy!
- Szef kuchni jakiegoś pensjonatu już wie co zjesz
Szablon:T podawane w większości hoteli, pensjonatów, hosteli i zajazdów byle co, na czym goście mają utrzymać się aż do obiadu. Wprowadza to konieczność organizowania nieoficjalnych posiłków samemu, dzięki czemu nawet wypad do Berlina może się zmienić w podstawowy kurs przetrwania.
Skład
Ów posiłek składa się z:
- Pieczywa – zazwyczaj w postaci sucharów lub bułek;
- Masło – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu, która zaspokaja zapotrzebowanie na nabiał;
- Miód/Dżem – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki że mdlący;
- Kawa/Herbata – podawana w filiżankach, przez które prawdopodobnie powstał przyrostek nano;
Geneza
Ów posiłek został wymyślony przez nemezis hrabiego Sandwich[1], Jaques'a de Alvestion – drobnego francuskiego szlachcica. Początkowo miało ono służyć, jako jedna z tortur stosowanych na więźniach z Anglii. Dopiero w połowie XX wieku prężnie rozwijający się przemysł turystyczny wraz z nadwyżkami miodu i pieczywa sprawiły, że postanowiono ową torturę wykorzystać w paryskich hotelach na śniadanie. Zapoczątkowało to modę, która rozprzestrzeniła się na całą Francję, a potem, jak to z idiotyczną francuską modą bywa, na cały świat.
Legenda o wersji rozszerzonej
Niektórzy co bardziej doświadczeni turyści opowiadają legendy o hotelach, w których to dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Owe hotele mają się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według owych opowieści ów posiłek nie dość, że napój ma podany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jeszcze posiada inne elementy, takie jak:
- jajecznica;
- wędlina;
- warzywa.
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend[2].