Bałtika: Różnice pomiędzy wersjami
M (sofistykacja słownictwa) |
M (Cyryliczne) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
:<code>Typowy [[Bułgaria|bułgarski]] toast '''Bałtiką'''</code> |
:<code>Typowy [[Bułgaria|bułgarski]] toast '''Bałtiką'''</code> |
||
'''Bałtika''' - [[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach. |
'''Bałtika''' (rus. ''Балтика'') - [[piwo]] radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym [[Petersburg|Leningradzie]], zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach. |
||
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym "Kursk". Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego. |
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym "Kursk". Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego. |
Wersja z 10:56, 5 kwi 2007
Na raz - moskiewskie ponoć jeszcze gorsze.
Typowy bułgarski toast Bałtiką
Bałtika (rus. Балтика) - piwo radzieckie, lokalna marka produkowana w byłym Leningradzie, zresztą jedyna dostępna w promieniu tysiąca kilometrów. Dostać ją można jedynie w butelkach, gdyż puszki zżera, zresztą ruskie i tak przeciekają na szwach.
Swój niepowtarzalny smak Bałtika zawdzięcza oczywiście oryginalnej, wielowiekowej recepturze. Słód otrzymuje się z kompostu fermentującego pod wpływem uryny w silosie po atomowym okręcie podwodnym "Kursk". Jednakże sama nazwa napoju pochodzi od wody używanej do jego produkcji, pobieranej bezpośrednio z Zatoki Fińskiej, natomiast bąbelki to zasługa umieszczenia ujęcia wody przy wylocie Gazociągu Północnego.
Degustacja Bałtiki pozwala zrozumieć, jakim cudem Rosjanie spożywają więcej wódki od Polaków - po prostu mają alternatywę gorszą od żadnej. Zresztą, jeśli już jakiś śmiałek odważyłby się skosztować tego petersburskiego specjału, to po dwóch naparstkach nawet metanol i olej opałowy będzie wchodził mu jak soczek, byleby zapić posmak Bałtiki.