Chleb ze smalcem
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Szablon:T prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Jest spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?
Składniki
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
- Chleb - najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce.
- Smalec - jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1]!
- Nóż
- Przyprawy do smaku
Przygotowanie
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
Odmiany chleba ze smalcem
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Chleb ze smalcem i cebulą - najbardziej znana odmiana.
- Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem - delikatniejsza wersja tej powyżej.
- Chleb ze smalcem i z ogórkiem - dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi.
- Chleb ze smalcem i szynką - popularny, gdy skończy się masło.
- Chleb ze smalcem i z miodem - jak kto lubi...
Popularność
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fastfudy. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach, i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.