Granat (wino)

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 12:22, 17 lut 2007 autorstwa D@mi (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to KorwBot. Autor wycofanej wersji to 80.54.236.4.)

Wino Granat – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:

  • Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce
  • Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).

Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.

Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.

Składniki:

  • napalm
  • odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
  • żużel
  • jabłka
  • woda
  • siugar (czyt. siugał)
  • tlen z raju utraconego
  • siarka (łac. sulfur)