Miód: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Jakoś nie widzę w gównie niczego śmiesznego...)
Linia 4: Linia 4:
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==
== Rodzaje smacznego i pożywnego miodu ==
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
* '''Miód lipowy''' – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
* '''Miód gryczany''' – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[bambus]]a dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
* '''Miód spadziowy''' – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
* '''Miód uszny''' – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
* '''Miód uszny''' – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.

Wersja z 19:22, 23 lip 2010

Mjut

Kubuś Puchatek o miodzie

Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.

Rodzaje smacznego i pożywnego miodu

  • Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
  • Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
  • Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
  • Miód uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
  • Miód spoza UE - wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.


Szablon:Stubkuch