Mikrofalówka

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Mikrofalówka, kolokwialnie Kuchenka mikrofalowa – przedmiot codziennego użytku, który najczęściej umieszczany jest w kuchni. Dzięki niej potrawy stają się radioaktywne, a fani Brainiaca mają zaciechę.

Po co to jest?*

Służy do napromieniowywania jedzenia wiązką fal elektromagnetycznych. Posiada ona takie ustrojstwo nazywane magnetronem, które emituje te właśnie fale. Mikrofale powodują drganie molekuł wody zawartej w pokarmach, czego skutkiem ubocznym jest energia cieplna. Mówiąc prościej: podgrzewa nam obiad.

Niebezpieczeństwa

Na użytkownika mikrofalówek czekają rozmaite zagrożenia, poczynając od nabawienia się choroby popromiennej, kończąc na dewastacji kuchni. Rzeczy, które nie powinny znaleźć się w mikrofalówce to:

  • puszka farby,
  • krab,
  • butelka szampana,
  • proch strzelniczy,
  • benzyna,
  • lampki choinkowe,
  • zimne ognie,
  • płyta główna komputera,
  • płyty CD,
  • puszki z napojami,
  • mydło.

Pełną listę rzeczy nie nadających się do mikrofalówki otrzymasz w programie popularnonaukowym Brejniak.

Rozrywka

Nie wszystko w mikrofalówce musi wybuchać. Są rzeczy, które włożone do mikrofalówki dają ciekawe efekty i nie rozwalają jej. Jedną z tych rzeczy, jest przecięte na pół winogrono, które pod wpływem mikrofal paruje, a fale elektromagnetyczne poddają gaz jonizacji zmieniając go w plazmę. Mówiąc krócej: winogrono świeci. To ciekawostka dla tych, którzy nie mają lampek choinkowych na święta.