Paprykarz szczeciński: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 1: Linia 1:
Paprykarz szczeciński - wymysł kulinarny znudzonych szczecińskich marynarzy. Składniki: ocet, ryż, utarta ryba, pomidory i cos tam jeszcze. Nie ma w nim ani grama papryki oraz nie jest produkowany w Szczecinie.
'''Papkrykarz Szczeciński''' to mieszanka zmielonych [[ryba|ryb]] gatunku [[paprykarz]] (długość ciała 10-15 cm, charakteryzują się lśniącymi w słońcu pomarańczowymi łuskami, rybki trudno jest złowić ze względu na ich niezwykłą czujność), [[kasza|kaszy]], [[ryż]]u, [[cebula|cebuli]], [[koncentrat pomidorowy|koncentratu pomidorowego]] oraz [[pies|psa]] zmielonego wraz z [[buda dla psa|budą]], a wszystko to estetycznie zapakowane w puszkę z samootwieraczem i [[kolor czerwony|czerwoną]] etykietą.

Po otwarciu, z puszki wydobywa się potworny smród. Nie wiadomo dlaczego jest ulubionym [[prowiant]]em spożywanym w [[pociąg]]u. Jego opary doprowadzają [[pasażer|współpasażerów]] do szaleństwa, wypalając im [[oczy]] i [[gardło|gardła]].

Nazwa "Paprykarz Szczeciński" jest podwójnym kłamstwem, gdyż czerwony kolor nadaje mu koncentrat pomidorowy (nie ma w nim ani grama [[papryka|papryki]]) i wcale nie jest produkowany w [[Szczecin]]ie. Na swoją obronę ma on tylko to, że rybki paprykarz spotykane są wyłącznie w Zalewie Szczecińskim.

===Linki zewnętrzne===

* [http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=3625&pkt_id=&pro_id=&char_id= Tutaj można kupić Paprykarz Szczeciński]

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 20:49, 25 wrz 2006

Paprykarz szczeciński - wymysł kulinarny znudzonych szczecińskich marynarzy. Składniki: ocet, ryż, utarta ryba, pomidory i cos tam jeszcze. Nie ma w nim ani grama papryki oraz nie jest produkowany w Szczecinie.