Pasztet: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 193.164.157.80.) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
[[Grafika:Pasztet_firmowy.jpg|thumb|200px|right|Chleb z pasztetem i pasztetem na zagrychę]] |
[[Grafika:Pasztet_firmowy.jpg|thumb|200px|right|Chleb z pasztetem i pasztetem na zagrychę]] |
||
'''Pasztet''' – pożywienie w formie mielonych najlepszych przyjaciół człowieka, często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny. |
'''Pasztet''' – pożywienie w formie mielonych najlepszych przyjaciół człowieka, często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny. |
||
UWAGA!!! W pasztecie mogą występować śladowe ilości mięsa. Głównym składnikiem pasztetu są kurze i świńskie dupy, pazury, oczy, flaki i ich zawartość. |
|||
==Święto== |
==Święto== |
Wersja z 13:12, 23 lip 2007
Ten artykuł dotyczy 'jedzenia'. Zobacz też pasztet (osoba). |
Pasztet – pożywienie w formie mielonych najlepszych przyjaciół człowieka, często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny.
Święto
Święto pasztetu jest obchodzone 19 października. W ten dzień wbijamy w pasztet podlaski sześć zapałek, podpalamy i wyrzucamy przez okno.
Pasztet za 1,19 zł
Pasztet za 1,19 zł jest prawie dwa razy droższy od pasztetu za 0,60 zł, lecz mimo to o wiele gorszy w smaku. Aby kupić go taniej, należy poczekać, aż minie jego termin ważności i sprzedawca ustanowi na ten produkt promocję. Przed spożyciem należy jednak sprawdzić, czy nie zalęgła się na nim pleśń; jeśli tak, to można spożywać bez obaw.
Pasztet za 1,19 składa się głównie z mielonego papieru toaletowego (patrz serek topiony) oraz z mąki kartoflanej i odpadów przemysłu papierniczego i skórzanego. Pasztet o smaku drobiowym może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Odmiany pasztetu
- pasztet masowego rażenia
- pasztet „ostatni posiłek”
- pasztet „milczenie owiec”
- pasztet „przegląd magazynu”
- pasztet „zielono mi”
- pasztet z delikatną warstwą meszku
- pasztet z Constaru
- pasztet „transwestyta”
- pasztet wtórnie przerobiony
- pasztet „śmierć o poranku”
- pasztet sPodlaski