Patelnia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
(Photo)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:PatelenkaŻołnierska.jpg|right|220px|thumb|Z patelni na linię ognia!]]
{{t}}krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować on u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące [[rana cięta|rany cięte]]. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.
{{t}}krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować on u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące [[rana cięta|rany cięte]]. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.



Wersja z 20:50, 11 gru 2012

Plik:PatelenkaŻołnierska.jpg
Z patelni na linię ognia!

Szablon:Tkrótka broń obuchowa, stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na broń białą. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą rękojeścią i dużą głownią. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować on u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące rany cięte. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.

Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie jajecznicy; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza żule starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z teorią patelni, masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.