Perła (piwo)

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Perła Chmielowa w szklanicy Van Pur

Perłapiwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim, poza nim nieznane.

Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach, Chmielowej i Mocnej i Eksportowej.

Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz. Także Karol Wojtyła, ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał Jak tam moja Perełka?

Perła Chmielowa

Perła Chmielowa – jest smaczna i zdrowa.

Perła Mocna

Perła Mocna – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.

Perła Export

Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że nazywa się tak z angielska, wszyscy ją lubią. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana (który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej).

Zobacz też

Szablon:Ok