Wędlina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
'''Wędlina''' - zespół, skład przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny jakimś cudem mają poprawiać walory smakowe [[pieczywa]]. A tak w ogóle widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny. Otóż dlaczego? Po pierwsze, wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Po drugie wędliny składają się z 60-70% [[wody]] i [[soli]] (spotykane są przypadki zawartości wód w 99 procentach), 10% [[mięsa]], 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp.
'''Wędlina''' - Zazwyczaj podawana z białym tłuszczem u jej boku. W jej skład wchodzi wszystko łącznie ze starymi zbukami jaj, dlategoż wędlina potrafi zasmorodzić swoim aromatem całą lodówkę, nie dziwmy się jeżeli mleko będzie nam smakować wędliną. Ani też kiedy zapaszek ulotni się na całą chałupę. Wymieniamy cztery rodzaje wędliny:
Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka itp.


- '''wędlina skarpecianka''' - najbardziej śmierdzący rodzaj wędliny, kiedy ją zjemy, beka się nam starymi jajami (prowadzi do nieoczekiwanych wymiotów i napadach sraczki)

- '''wędlina tłusty tłuszcz''' - właściwie cała jest złożona z białego cieknącego tłuszczu, w jednym plastrze na sto plasterków wędliny znajdzie się jakiekikolwiek ochłap mięcha.

- '''wędlina oko kosmity''' - mięso nadziane (najczęściej po środku), małymi kupkami myszy, które dobrze udają rodzynki. Ich smak w niczym się nie różni od karmy dla kota.

- '''wędlina nakrapiana''' - wygląda jak biedronka, nadziewana jest mnóstwem małych chrząstek kurczaka i galaretki z krążków międzykręgowych. Mocny i wyarazisty smak.

Wersja z 10:49, 11 gru 2008

Wędlina - zespół, skład przetworów mięsnych, mięsnopodobnych, mięsnopochodnych. Wędliny jakimś cudem mają poprawiać walory smakowe pieczywa. A tak w ogóle widok samych wędlin mogą przyprawiać o odruch wymiotny. Otóż dlaczego? Po pierwsze, wędlina sama w sobie wcale mięsem nie jest. Mięso to może jakoś w wędlinie znajdziesz, ale tylko w śladowych ilościach. Po drugie wędliny składają się z 60-70% wody i soli (spotykane są przypadki zawartości wód w 99 procentach), 10% mięsa, 30-40% konserwantów (benzoesan sodu, glutaminian, sorbian potasu itp.). Ludzie i tak się tym nie przejmują, nabywają taką ilość wędlin, że mogliby nakarmić całą armię wojskową. Do najpopularniejszych punktów skupu wędlin należy nie tylko sklep u rzeźnika, ale sieci typu Biedronka, Tesco, Lidl itp. Do wędlin mięsnopodobnych należą przede wszystkim: szynka, baleron, polędwica, karkówka itp.