Yerba mate

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Mate

Yerba mate, herba mate, mate – napój z liści ostrokrzewu paragwajskiego, wynaleziony w Paragwaju, rozpowszechniony przez jezuitów i Naczelnego Kowboja RP Wojciecha Cejrowskiego. Do naczynia, guampy, dodaje się bombillę, rurkę, żeby ci paprochy nie wlazły do buzi.

Plik:Palo Santo i Bombilla.jpg
naczynko Palo Santo + Bombilla

Wyjątkowi snobi twierdzą, że do picia tegoż naparu winno się używać niesamowitych wielkości naczynka Palo Santo (ok 1,5cm wysokości i 5ml pojemności), które choć produkuje się na dużą skalę to mówi się, iż pochodzą z rąk Indian. Prawdziwi mateiści nie omieszkają również zaznaczyć, że należy używać bombilli tylko z prawdziwego srebra w kształcie łyżeczki. Co ciekawe nie wolno tą łyżeczką mieszać naparu (prawdopodobnie sprzyja to wywoływaniu złych duchów)!

Z ważnych zasad należy też przestrzegać tego, aby woda miała temperaturę równo 75 stopni Celsjusza, bo inaczej listki się poparzą i obrażą na nas, No i przede wszystkim zużyte listki trzeba wyrzucać do matki Ziemi! Bo tata klop nie jest dla nich zbyt dobry i miesza je łagodnie mówiąc z kałem.

Istnieje uzasadnione przypuszczenie że Yerba Mate ma wiele wspólnego z sokiem z gumijagód i magicznym napojem galów.


Szablon:Stubkuch