Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (→Dodatki do zup: zapomniałem) |
(Dodatki do zup ununięte bo to zły BEŁKOT był) |
||
Linia 18: | Linia 18: | ||
* Żurek |
* Żurek |
||
*[[Barszcz]] |
*[[Barszcz]] |
||
===Dodatki do zup=== |
|||
*katar |
|||
*masło(Rama) |
|||
*dodatek bohaterów i herosów-HEROina |
|||
*jabłko(lub japko) |
|||
*rzeczy babci |
|||
*pchły |
|||
*włosy(podpalone) |
|||
*papier(pełen witamin i białka) |
|||
*...i co tam chcesz!!!!! |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 22:03, 6 maj 2010
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnie, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" - wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz