Śniadanie angielskie

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 19:09, 25 sty 2010 autorstwa Sami17 (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Del Pacino. Autor wycofanej wersji to Jakub1181.)
Plik:Angielskie śniadanie.JPG
Tradycyjnie śniadanie angielskie składa się ze smażonych jajek, smażonych pomidorów, smażonych kiełbasek, smażonej fasoli, smażonego chleba, smażonej zastawy i smażonej kawy. Smażonego!

Śniadanie angielskie (ang. English breakfast) – podstawowy i jedyny w miarę sensowny posiłek na Wyspach Brytyjskich, część kuchni angielskiej, jedna z czterech brytyjskich klęsk żywiołowych – pozostałe to lunch, obiad i kolacja.

Na typowe śniadanie angielskie składają się: jajko smażone, dwa lub trzy wałki wykonane z niewiadomego surowca, przypominające wyglądem kiełbasę, słodka fasolka w mdłym sosie, rzekomo pomidorowym, gotowany pomidor bez soli, wysmażony na wiór boczek oraz grzanka z masłem.

Chemicznie ujmując, śniadanie składa się z 90% tłuszczu, 5% białka oraz 0% soli. Sól zredukowano w potrawach brytyjskich w ramach walki z ogólnonarodową otyłością.

Wiedząc, że to jedyny w miarę wartościowy posiłek w Wielkiej Brytanii, wiele knajp i pubów serwuje śniadanie cały dzień, co określają elegancko all day breakfast. Rodzi to nie do końca nieuzasadnione podejrzenia, że Anglicy odżywiają się wyłącznie śniadaniem.

Jest także jednym z głównych powodów, dla których Anglicy są tak zdolnym kolonizatorami. Typowy Anglik, po zjedzeniu angielskiego śniadania, spojrzeniu na typową angielską żonę i wyjrzeniu za okno, a w efekcie zobaczeniu typowej angielskiej pogody ma ochotę tylko na wyjście z domu i krzewienie cywilizacji za morzem.

Szablon:Ok