Zapiekanka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (rekat.)
(Szbln)
Linia 1: Linia 1:
{{Zjadłbyś, ale nie zjesz}}
[[Plik:Zapiekanka FastF.jpg|250px|right|thumb|Tradycyjnie sporządzona zapiekanka w otoczeniu papierka, co oznacza, że pochodzi z (pewnie) dobrej firmy]]
[[Plik:Zapiekanka FastF.jpg|250px|right|thumb|Tradycyjnie sporządzona zapiekanka w otoczeniu papierka, co oznacza, że pochodzi z (pewnie) dobrej firmy]]
{{t}}buła z [[ser]]em i [[ketchup]]em, okazjonalnie z [[pieczarki|pieczarkami]]. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych i tym samym – dopasienie [[tkanka tłuszczowa|tkanki tłuszczowej]]. Na tle innych [[fast food]]ów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie.
{{t}}buła z [[ser]]em i [[ketchup]]em, okazjonalnie z [[pieczarki|pieczarkami]]. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych i tym samym – dopasienie [[tkanka tłuszczowa|tkanki tłuszczowej]]. Na tle innych [[fast food]]ów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie.

Wersja z 16:12, 25 lis 2011

Szablon:Zjadłbyś, ale nie zjesz

Plik:Zapiekanka FastF.jpg
Tradycyjnie sporządzona zapiekanka w otoczeniu papierka, co oznacza, że pochodzi z (pewnie) dobrej firmy

Szablon:Tbuła z serem i ketchupem, okazjonalnie z pieczarkami. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych i tym samym – dopasienie tkanki tłuszczowej. Na tle innych fast foodów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie.

Nazewnictwo

Można się domniemać, skąd pochodzi nazwa zapiekanka. Otóż pochodzi od wyrazu zapierdalanka, jako że gdy nie ma czasu na gotowanie grochówki, na ratunek przychodzi zapiekanka, po którą z pewnością nie trzeba daleko zapierdalać. A po kilkunastu minutach otrzymujemy taką oto bułę. Fraza zapiekanka została przystosowana do starych, spalających na popiół piekarników – co mogłoby tłumaczyć, że zapiekankę wynaleziono niewiele po tym, jak ludzie nauczyli się gotować.

Zastosowanie

Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią się, że nie mieszczą brzucha w drzwiach. Takie obżeranie się narzuca potem efekty w ich wyglądzie. Owy produkt przy licznym spożyciu powoduje torsję oraz mocną S.R.A.K.E (Smrodliwe Rozwolnienie Amortyzujące Kał Egoistów). Tradycyjna zapiekanka jest wielkości psiej kupy i o smaku zdechłej myszy. Ulubionym dodatkiem amerykanów jadających w McDonaldzie jest ślina (no, a raczej bardzo chcieliby wierzyć, że to ma taką nazwę).
Inne zastosowania zapiekanki:

  • środek przeczyszczający o średnio opóźnionym działaniu,
  • środek do wabienia i eliminowania owadów i małych gryzoni domowych,
  • wabik w polowaniach na dzika u staropolskiej szlachty zaściankowej,
  • stare zapiekanki dobrze nadają się do wbijania gwoździ, ścierania twardych powierzchni oraz poziomowania mebli,
  • idealnie nadaje się do sprawdzania poziomu oleju w silniku,
  • w Japonii prowadzone są już badania nad zapiekanką, która może w pełni automatycznie kierować ruchem ulicznym i jednocześnie podawać notowania giełdowe.

Występowanie

Prawdziwa świątynia zapiekanek znajduje się w większości miast przy dworcu kolejowym, w budce z fast foodami. Tym bardziej atrakcyjna jest ich oferta, że do posiłku dorzucają robaki, AIDS i choroby weneryczne gratis. Otwarte są zazwyczaj tak długo, jak długo sanepid nie zajmie się faktem ich istnienia.

Największą aktywność zapiekanka przeżywa około 40–80 minut od spożycia, zdarza się, że zmienia PH żołądka o 5-6 stopni, oraz wilgotność jelit o kilkadziesiąt procent, zdarzały się przypadki gwałtownego spadku szczelności zwieracza odbytniczego o 100%. Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra–dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry, jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych (na pewno), a więc niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych.

Dane techniczne i skład

 Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej Ph soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną. Masa waha się od 50 g do pół kilograma i jest odwrotnie proporcjonalna do ilości gwiazdek w restauracji, w której występuje, najmniejsze w 5-gwiazdkowych lokalach osiągają nawet 30 gramów, ale za to kosztują ponad 20 zł. I tak samo, cena zapiekanki jest odwrotnie proporcjonalna do jej wielkości. Największe kosztują 3 zł i to jest jedyna ich zaleta.

Ciekawostki

  • Sprzedawcy z dworca w Częstochowie starają się udowodnić, że papież Jan Paweł II przed maturą jadł i zachwalał sobie ich zapiekanki, z tego powodu starają się o uzyskanie dla nich statusu "zapiekanki papieskiej" oraz o włączenie tego produktu w poczet światowego rejestru cudów kulinarnych Europy.
  • Najdroższa zapiekanka została kupiona na aukcji zapiekankowo-kebabowej w Chicago i kosztowała 1,25 mln. dolarów. Był to prawdziwy rarytas dla kolekcjonerów pogromców fast-foodów. Szczęśliwy nabywca dostał całkowicie gratis sos czosnkowy i papierową chusteczkę.
  • Na Taiwanie zapiekanka jest czymś więcej niż tylko potrawą. Jest to w każdym domu przyjaciel rodziny. Każdy noworodek otrzymuje zapiekankę o którą musi dbać aż do śmierci. Zdarzały się tam często przypadki nieludzkiego pozostawienia takiej zapiekanki przywiązanej do drzewa w lesie na pastwę losu, a przecież Taiwan jest pełen schronisk dla zapiekanek.