Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
M |
KenbillBot (dyskusja • edycje) M (r2.7.3) (Robot przeniósł strony z en:Chemistry do en:Chemistry (class)) |
||
Linia 55: | Linia 55: | ||
{{Przedmioty szkolne}} |
{{Przedmioty szkolne}} |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
[[ar:كيمياء]] |
[[ar:كيمياء]] |
||
[[da:Kemi]] |
[[da:Kemi]] |
||
[[de:Chemie]] |
[[de:Chemie]] |
||
[[en:Chemistry]] |
[[en:Chemistry (class)]] |
||
[[es:Química]] |
[[es:Química]] |
||
[[fi:Kemia]] |
[[fi:Kemia]] |
||
Linia 71: | Linia 74: | ||
[[zh:化学]] |
[[zh:化学]] |
||
[[zh-tw:化學]] |
[[zh-tw:化學]] |
||
⚫ | |||
⚫ |
Wersja z 18:22, 7 lut 2013
Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj go do wody.
- Podstawowa zasada
Chemia – nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- malowanie towarów farbami plakatowymi.
- lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy).
- pakowanie w kolorową folię.
- polewanie domestosem.
- Stopniowe aspartamu, fluoru i innych wartościowych substancji odżywczych których nie znajdziemy w prawdziwym produkcie, a wg. ekspertów niezbędne do funkcjonowania.
Działy chemii
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia - choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.