Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Beatrycze Budyń. Autor wycofanej wersji to Peter5n.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walec]]a]] |
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walec]]a]] |
||
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona |
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w [[choroba]]ch: popromiennej oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]]. |
||
==Charakterystyka zupy== |
==Charakterystyka zupy== |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|250px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]] |
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|250px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]] |
||
* Zupa [[nic]] |
* Zupa [[nic]] |
||
* [[Zupa dziada]] |
* [[wódka|Zupa dziada]] |
||
* [[Zupa pomidorowa]] |
* [[Zupa pomidorowa]] |
||
* Zupa z Kaczki (aka rosół) |
* Zupa z Kaczki (aka rosół) |
Wersja z 14:28, 4 maj 2013
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.