Śniadanie kontynentalne: Różnice pomiędzy wersjami
M |
(idealnie nie jest, ale nikomu się nie chce) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Cytat|Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!|Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na '''śniadanie'''}} |
{{Cytat|Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!|Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na '''śniadanie'''}} |
||
{{Cytat|Jajecznica? Taki |
{{Cytat|Jajecznica? Taki skurwysyn! Kanapki? Taki skurwysyn! '''Śniadanie kontynentalne''' po wsze czasy!|Szef kuchni jakiegoś pensjonatu już wie co zjesz}} |
||
{{t}} podawane w większości [[hotel]]i, [[pensjonat]]ów, hosteli i zajazdów byle co |
{{t}} podawane w większości [[hotel]]i, [[pensjonat]]ów, hosteli i zajazdów byle co. Wprowadza to konieczność organizowania nieoficjalnych jedzenia samemu, dzięki czemu nawet wypad do [[Berlin]]a może się zmienić w [[Szkoła przetrwania|podstawowy kurs przetrwania]]. |
||
==Skład== |
==Skład== |
||
Śniadanie kontynentalne składa się z: |
|||
*''' |
*'''pieczywa''' – zazwyczaj w postaci [[suchar]]ów lub bułek; |
||
*''' |
*'''masła''' – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu zaspokajająca zapotrzebowanie na nabiał; |
||
*''' |
*'''miodu/dżemu''' – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki, że powoduje spędzenie połowy wycieczki w toalecie; |
||
*'''Kawy/ |
*'''Kawy/herbaty''' – podawana w filiżankach, przez które prawdopodobnie powstał przyrostek ''nano''; |
||
==Geneza== |
==Geneza== |
||
Posiłek ten został wymyślony przez nemezis hrabiego Sandwich<ref>Wynalazca kanapki</ref>, Jaques'a de Alvestion – drobnego szlachcica. Początkowo miał on służyć jako tortura stosowana na angielskich więźniach. Dopiero w połowie [[XX wiek]]u prężnie rozwijający się przemysł turystyczny wraz z nadwyżkami miodu i pieczywa sprawiły, że postanowiono ją wykorzystać w paryskich hotelach na śniadanie. Zapoczątkowało to modę, która rozprzestrzeniła się na całą [[Francja|Francję]], a potem [[Pinky i Mózg|zawładnęła światem]]. |
|||
==Legenda o wersji rozszerzonej== |
==Legenda o wersji rozszerzonej== |
||
Niektórzy |
Niektórzy bardziej doświadczeni [[turysta|turyści]] opowiadają legendy o hotelach, w których dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Mają one się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według tych opowieści napój nie dość, że jest podawany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jedzenie posiada inne elementy, takie jak: |
||
* jajecznica; |
* jajecznica; |
||
* wędlina; |
* wędlina; |
||
* warzywa. |
* warzywa. |
||
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend<ref>A kto by wierzył Wikipedii?</ref>. |
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend<ref>A kto by wierzył Wikipedii?</ref>. |
||
{{Przypisy}} |
{{Przypisy}} |
||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 21:47, 23 sty 2014
Krew mnie zaleje, jeśli podadzą to cholerstwo raz jeszcze!
- Myśli gościa drogiego hotelu podczas czekania na śniadanie
Jajecznica? Taki skurwysyn! Kanapki? Taki skurwysyn! Śniadanie kontynentalne po wsze czasy!
- Szef kuchni jakiegoś pensjonatu już wie co zjesz
Szablon:T podawane w większości hoteli, pensjonatów, hosteli i zajazdów byle co. Wprowadza to konieczność organizowania nieoficjalnych jedzenia samemu, dzięki czemu nawet wypad do Berlina może się zmienić w podstawowy kurs przetrwania.
Skład
Śniadanie kontynentalne składa się z:
- pieczywa – zazwyczaj w postaci sucharów lub bułek;
- masła – prawdopodobnie jedyna rzecz w całym śniadaniu zaspokajająca zapotrzebowanie na nabiał;
- miodu/dżemu – dodatek do pieczywa, zwykle tak słodki, że powoduje spędzenie połowy wycieczki w toalecie;
- Kawy/herbaty – podawana w filiżankach, przez które prawdopodobnie powstał przyrostek nano;
Geneza
Posiłek ten został wymyślony przez nemezis hrabiego Sandwich[1], Jaques'a de Alvestion – drobnego szlachcica. Początkowo miał on służyć jako tortura stosowana na angielskich więźniach. Dopiero w połowie XX wieku prężnie rozwijający się przemysł turystyczny wraz z nadwyżkami miodu i pieczywa sprawiły, że postanowiono ją wykorzystać w paryskich hotelach na śniadanie. Zapoczątkowało to modę, która rozprzestrzeniła się na całą Francję, a potem zawładnęła światem.
Legenda o wersji rozszerzonej
Niektórzy bardziej doświadczeni turyści opowiadają legendy o hotelach, w których dostaje się tak zwane rozszerzone śniadanie kontynentalne. Mają one się znajdować w szczególnie niedostępnych miejscach, zwykle powiązanych z elementarnym turyzmem pielgrzymkowym. Według tych opowieści napój nie dość, że jest podawany w naczyniu rozsądnej wielkości, to jedzenie posiada inne elementy, takie jak:
- jajecznica;
- wędlina;
- warzywa.
Niestety, żadne źródła nie potwierdzają tych legend[2].