Warzywo: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to KorwBot. Autor wycofanej wersji to 164.127.128.125.) |
Znaczniki: rewert edytor źródłowy |
||
Linia 53: | Linia 53: | ||
* [[soczewica]]; |
* [[soczewica]]; |
||
* [[soja]]; |
* [[soja]]; |
||
* [[Stephen Hawking]]; |
|||
* [[szczaw]]; |
* [[szczaw]]; |
||
* [[szczypiorek]]; |
* [[szczypiorek]]; |
Wersja z 12:43, 2 mar 2016
Warzywo – piwo warzone...
- Zdrowe myśli alkoholika
Warzywa nie rosną na drzewie!
- To, co odróżnia warzywa od owoców
Szablon:Towoc, którego w większości nie można zjeść przed oporządzeniem. Warzywa najpierw należy umyć/ugotować/usmażyć lub podać z innym warzywem/owocem[1]. Warzywa tak jak owoce posiadają różne dziwne składniki, takie jak witaminy, makro- i mikroelementy. Jest składnikiem diety dla wegetarian, szczupłych, kobiet, dzieci, emerytów, i kucharek ze stołówki. Zalecana dieta: 1 (słownie: jedno) warzywo dziennie.
Różnica między owocem a warzywem
Warzywa są na ogół mniej słodkie niż owoce, zazwyczaj po ugotowaniu są słone[2]. Paradoksalnie, często władze nie potrafią odróżnić jednego od drugiego, co powoduje, że w jednej części świata marchew jest owocem, a w drugiej – warzywem.
Klasyfikacja warzyw
Do warzyw zaliczamy takie rośliny jak:
- arbuz;
- batat;
- bakłażan (oberżyna);
- bób;
- brokuł;
- brukselka;
- burak;
- cebula;
- chrzan;
- ciecierzyca;
- cukinia;
- czosnek;
- cykoria;
- dynia;
- fasola;
- groch;
- jarmuż;
- kalafior;
- kalarepa;
- kapusta;
- karczoch;
- koper;
- kukurydza (cukrowa, nie zwykła);
- majeranek;
- maniok;
- marchew;
- melon;
- ogórek;
- papryka;
- patison;
- pietruszka;
- pochrzyn (jams);
- pomidor;
- por;
- rabarbar;
- rokambuł;
- rzepa;
- rzeżucha;
- rzodkiew;
- rzodkiewka (mniejsza);
- sałata;
- seler;
- soczewica;
- soja;
- Stephen Hawking;
- szczaw;
- szczypiorek;
- szparag;
- szpinak;
- ziemniak.
Warzywa można spotkać wszędzie, gdzie coś rośnie. Nie wszystkie gatunki mogą być znane, więc kup sobie jednego z Warzywniaka i spróbuj.
Warzywami mogą być też grzyby. Do nich zalicza się pieczarki, borowiki, trufle itd.