Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
M (redakcja + czyszczenie) |
(piernik i wiatrak) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastko|ciastek]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastko|ciastek]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
||
Do dziś niewyjąśnioną kwestią jest powinowactwo piernika i [[wiatrak]]a. Prawdopodobnie maczali w tym [[ręka|ręce]]: [[Poznaj Żyda|Żydzi]], [[Poznaj Masona|Masoni]] i [[Roman Maximus Giertych]]. |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 11:50, 23 paź 2006
Piernik (łac. pierdolnik) – coś twarde, ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierdny”, co oznaczało popieprzony.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).
Do dziś niewyjąśnioną kwestią jest powinowactwo piernika i wiatraka. Prawdopodobnie maczali w tym ręce: Żydzi, Masoni i Roman Maximus Giertych.