Miwex: Różnice pomiędzy wersjami
M (Redakcja na cześć i chwałę HollyBlue.) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 78.30.103.156; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Eksekk.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 23 wersji utworzonych przez 21 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Logo_miwex.jpg|thumb|right|150px|Logo tej jakże zacnej firmy]] |
|||
{{cytat|Nasze lody nie wychodzą z mody!|Hasło jakiejś tam firmy… Nieważne}} |
{{cytat|Nasze lody nie wychodzą z mody!|Hasło jakiejś tam firmy… Nieważne}} |
||
{{cytat|Ja żadnych lodów z Miwexu nie wynosiłem, kto takie głupoty opowiada?|Przeciętny mieszkaniec [[Ostrów Mazowiecka|Ostrowi]] zapytany o '''Miwex'''}} |
{{cytat|Ja żadnych lodów z Miwexu nie wynosiłem, kto takie głupoty opowiada?|Przeciętny mieszkaniec [[Ostrów Mazowiecka|Ostrowi]] zapytany o '''Miwex'''}} |
||
'''Miwex''' – |
'''Miwex''' – firma produkująca lody i ketchupy. Założona w roku [[1984]], poniekąd przez małżeństwo Irenki i Michała spod 45. Strona internetowa podaje, że hale produkcyjne Miwexu znajdują się w nieskażonej Puszczy Białej, ale bardziej wiarygodne źródła wskazują na przedmieścia [[Ostrów Mazowiecka|Ostrowi Mazowieckiej]]. Znana przede wszystkim z lodów Salmonellos z niespodzianką w środku. Niestety, klientom nie spodobały się pałeczki dodawane do lodowych przekąsek, i firma otarła się o bankructwo. Od [[2007]] roku Miwex wznowił produkcję lodów, a nowym flagowym produktem stały się lody na patyku fifty-fifty, lody Kubek, lody Rożek oraz lody Deser w nowym designie (niestety smak ten sam). |
||
== Historia == |
== Historia == |
||
===Początki=== |
|||
[[Plik:Napoje_chlodzace_jaj5pG.jpg|thumb|left|200px|Dowody na istnienie legendarnego wyrobu firmy Miwex]] |
|||
⚫ | Choć trudno w to uwierzyć patrząc na nieskończoną ilość fabryk Miwexu zaczynał on jako mała firma rodzinna. Irenka i Michał świeżo upieczone małżeństwo z braku perspektyw życiowych |
||
⚫ | |||
⚫ | W roku [[1991]] Miwex przeszedł gruntowną modernizację. Stara stodoła produkcyjna została opuszczona, a firma przeniosła się na peryferia Ostrowi Mazowieckiej. Nie wiedzieć |
||
=== |
=== Początki === |
||
⚫ | Choć trudno w to uwierzyć patrząc na nieskończoną ilość fabryk Miwexu, zaczynał on jako mała firma rodzinna. Irenka i Michał, świeżo upieczone małżeństwo, z braku perspektyw życiowych zakładają firmę spożywczą w stodole po dziadku. Budynek nie spełnia żadnych norm sanitarnych, ale to [[Komuna|'84 rok]], tu wszystko da się załatwić. Produkcja rusza. Pierwszymi produktami Miwexu stają się musztarda ''Musztarda'' i majonez ''Majonez'', nieoficjalne źródła mówią też o bimbrze ''Bimber''. Z czasem, gdy [[eternit]]owy dach zaczął się sypać, do oferty doszła również galaretka w proszku ''Galaretka'', lody ciepłe ''Lody ciepłe'', a nazwa bimbru została zmieniona na ''Napój Chłodzący Jaja''. Szczególnie ten ostatni produkt najbardziej przypadł do gustu konsumentom i przyniósł Miwexowi sławę i pieniądze. |
||
⚫ | |||
⚫ | …a z Latem nowe perspektywy. Firma postanowiła wznowić produkcję lodów metodą przemysłową. Do polskich sklepów masowo zaczęły napływać nowe lody o chwytliwej nazwie Salmonellos. Okazały się hitem lata, a hasło ''Kup jednego, a zaraz go zwrócisz'' było jak lep na muchy dla naiwniaczków. Szybko jednak przekonano się, że trafniejsze byłoby hasło Salmonellos – przedłuż sobie |
||
=== |
=== Rozwój === |
||
⚫ | W roku [[1991]] Miwex przeszedł gruntowną modernizację. Stara stodoła produkcyjna została opuszczona, a firma przeniosła się na peryferia Ostrowi Mazowieckiej. Nie wiedzieć czemu, Miwex zrezygnował z Napoju Chłodzące Jaja, galaretek i reszty badziewia na rzecz Musztardy, Keczupu i Majonezu. Po dwóch latach Miwex rozrósł się do kilku hal produkcyjnych w różnych miastach. Mimo słabej jakości produkty sprzedawały się jak ciepłe bułeczki, a półki sklepowe wypełniły się ich badziewiem jak nigdy. Michaś i Irenka trzepali niezłą [[Pieniądze|kasiorę]], no i przyszło lato [[1994]]… |
||
⚫ | Tak było do roku 2007, w którym nastąpiła nowa fala lodów Miwex! Jak z bicza strzelił lodówy sklepowe po brzegi wypełniły się nowymi produktami z logiem Miwex. Tym razem Irenka i Michaś trochę już podstarzali i mądrzejsi(może) postarali się o lepszy transport dla swoich produktów, aby incydent z lodami Salmonellos nigdy się nie powtórzył. Mimo szczerych chęci ludzie mają jednak wstręt do lodów Miwex i wolą keczupy, których rodzaje w roku 2007 |
||
=== Salmonellos === |
|||
⚫ | |||
⚫ | …a z Latem nowe perspektywy. Firma postanowiła wznowić produkcję lodów metodą przemysłową. Do polskich sklepów masowo zaczęły napływać nowe lody o chwytliwej nazwie Salmonellos. Okazały się hitem lata, a hasło ''Kup jednego, a zaraz go zwrócisz'' było jak lep na muchy dla naiwniaczków. Szybko jednak przekonano się, że trafniejsze byłoby hasło Salmonellos – przedłuż sobie wakacje… Do [[Szpital|placówek szpitalnych]] masowo napływali pacjenci z ostrym [[Zapalenie żołądka|zapaleniem brzucha]], a u niemal wszystkich, którzy jedli lody Salmonellos wykryto… uwaga… pałeczki salmonelli! Irenka i Michaś zostali naciągnięci na kupę [[Pieniądze|hajsu]] z odszkodowań. Zdawało się, że był to już koniec Miwexu, ale, [[Bóg|Bogu]] dzięki, firma jakoś się uchowała, produkując rozwodnione keczupy. |
||
=== New wave === |
|||
⚫ | Tak było do roku 2007, w którym nastąpiła nowa fala lodów Miwex! Jak z bicza strzelił lodówy sklepowe po brzegi wypełniły się nowymi produktami z logiem Miwex. Tym razem Irenka i Michaś, trochę już podstarzali i mądrzejsi, (może) postarali się o lepszy transport dla swoich produktów, aby incydent z lodami Salmonellos nigdy się nie powtórzył. Mimo szczerych chęci, ludzie mają jednak wstręt do lodów Miwex i wolą keczupy, których rodzaje w roku 2007 również uległy zmianie – zdecydowano się na ryzykowny krok dolania mniejszej ilości wody. Jak widać, z dobrym skutkiem, bo kilka osób więcej kupuje ich obrzydliwe keczupy. |
||
== Produkty == |
== Produkty == |
||
===Produkowane |
=== Produkowane === |
||
[[Plik: |
[[Plik:Miwex.jpg|thumb|200px|Czyżby Miwex chciał powtórki z Salmonellos?]] |
||
Lody: |
|||
⚫ | |||
*'''Kier''' – lody o smaku śmietankowym na patyku. Podobno [[Użytkownik:Misiek95|Michaś]] dodaje do nich coś od siebie. |
|||
*''' |
* '''Kier''' – lody o smaku śmietankowym na patyku. Podobno Michaś dodaje do nich coś od siebie; |
||
*''' |
* '''Atos''' – lody o smaku waniliowym w polewie czekoladowej, powstające we współpracy z firmą [[Toi-Toi]]; |
||
*''' |
* '''Fifty-Fifty''' – lody o smaku śmietanowo-malinowym, najnowszy produkt, jego receptura i smak są ściśle tajne; |
||
*''' |
* '''Tornado''' – lody o smaku [[tornado]], do tego w waflu!; |
||
* '''Śnieżna Kostka''' – lody o smaku [[śnieg]]u, podobno śnieg powstaje w wyspecjalizowanych laboratoriach Miwexu; |
|||
*'''Rożek''' – lody w dwóch smakach jakichś owoców i innych owoców, do tego w [[ |
* '''Rożek''' – lody w dwóch smakach jakichś owoców i innych owoców, do tego w [[Gówno|smakowitym]] rożku; |
||
*'''Deser lodowy''' – nikt nie wie jak smakuje, bo wygląda tak okropnie, że nawet Irena nie zdobyła się na ich |
* '''Deser lodowy''' – nikt nie wie jak smakuje, bo wygląda tak okropnie, że nawet Irena nie zdobyła się na ich konsumpcję; |
||
*'''Aga''' – lody o smaku fifty fifty i czekolady. Ciekawostką jest [[Manga|mangowa]] panienka na opakowaniu dająca niewątpliwą frajdę przy jedzeniu. |
|||
*''' |
* '''Aga''' – lody o smaku fifty fifty i czekolady. Ciekawostką jest [[Manga|mangowa]] panienka na opakowaniu, dająca niewątpliwą frajdę przy jedzeniu; |
||
* '''Zakręcony''' – lody o smaku zakręconym, jabłek i cytryn. Nie posiada mangowej panienki na opakowaniu, ale jakieś krwiożercze owoce, przypominające wirus [[Ptasia grypa|ptasiej grypy]]. Przypadek?; |
|||
*'''Kubek''' – lody o smaku Aga w małym kubeczku jak sama nazwa wskazuje. |
* '''Kubek''' – lody o smaku Aga w małym kubeczku, jak sama nazwa wskazuje. Ciekawostką jest fakt, że ma na opakowaniu [[Niedźwiedź polarny|polarnego miśka]] z lodem Rożek. |
||
Keczupy |
==== Keczupy ==== |
||
[[Plik:Keczup. |
[[Plik:Keczup.jpg|thumb|200px|Pod jego wpływem powstało ''Rastaman vibrations'']] |
||
*'''Keczup łagodny''' – tak zwany lajcik. Nie uzależnia, nie zamula, a do tego ma w sobie 70% [[ |
* '''Keczup łagodny''' – tak zwany lajcik. Nie uzależnia, nie zamula, a do tego ma w sobie 70% [[Woda|wody]]. Idealny dla początkującego konsumenta keczupów Miwex; |
||
*'''Keczup z ziołami''' – tak zwany [[Rasta]] keczup, z dodatkiem [[Marihuana|konopi indyjskich]]. Ma bardzo specyficzny smak i skutki użycia. Jeszcze do niedawna był produktem zakazanym, ale dzięki współpracy czołowego konsumenta |
* '''Keczup z ziołami''' – tak zwany [[Rastafarianie|Rasta]] keczup, z dodatkiem [[Marihuana|konopi indyjskich]]. Ma bardzo specyficzny smak i skutki użycia. Jeszcze do niedawna był produktem zakazanym, ale dzięki współpracy czołowego konsumenta Donalda Tuska został szybko zalegalizowany. Mówi się, że jest wstępem do twardszych keczupów, co jest totalną bzdurą; |
||
*'''Keczup do piccy''' – tak zwany Hippy keczup. Tu zaczyna się hardkor. Popularny wśród doświadczonych konsumentów, powoduje ciekawe efekty wizualne i silne uczucie rozluźnienia. Podobno jakiś [[hipis]] na Podlasiu przedawkował go, a więc jest szkodliwy dla zdrowia |
* '''Keczup do [[Pizza|piccy]]''' – tak zwany Hippy keczup. Tu zaczyna się hardkor. Popularny wśród doświadczonych konsumentów, powoduje ciekawe efekty wizualne i silne uczucie rozluźnienia. Podobno jakiś [[Hippisi|hipis]] na [[Podlasie|Podlasiu]] przedawkował go, a więc jest szkodliwy dla zdrowia; |
||
*'''Keczup pikantny''' – tak zwany kwas. Najmocniejszy z możliwych na rynku keczupów. Występuje w dwóch wersjach |
* '''Keczup pikantny''' – tak zwany kwas. Najmocniejszy z możliwych na rynku keczupów. Występuje w dwóch wersjach: do domowego użytku (dla konsumenta), oraz w wersji gastronomicznej (dla dilera). Posiada bardzo silny środek pobudzający E 1422. Tylko naprawdę wprawiony konsument może spożywać kwas, najlepiej razem z parówkami, co daje lepszą fazę. |
||
===Nieprodukowane |
=== Nieprodukowane === |
||
*'''Majonez''' – po prostu majonez |
* '''Majonez''' – po prostu majonez; |
||
*'''Musztarda''' – ludzie kupowali ją tylko dla szklanek |
* '''Musztarda''' – ludzie kupowali ją tylko dla szklanek; |
||
*'''Napój Chłodzące Jaja''' – niegdyś najpopularniejszy drin w Polsce. 150% alkoholu metylowego. Był tak mocny, że można go było pić tylko w szklankach od musztardy, bo inne rozpuszczał |
* '''Napój Chłodzące Jaja''' – niegdyś najpopularniejszy drin w Polsce. 150% alkoholu metylowego. Był tak mocny, że można go było pić tylko w szklankach od musztardy, bo inne rozpuszczał; |
||
*'''Galaretka''' – cud [[Komuna|komunistycznej]] technologii. Galaretka w proszku ze starego eternitu. Niestety nie znamy jej smaku, nikt z jej konsumentów nie przeżył, umarli na raka. Wszystko przez te [[Papierosy|fajki]]! |
* '''Galaretka''' – cud [[Komuna|komunistycznej]] technologii. Galaretka w proszku ze starego eternitu. Niestety nie znamy jej smaku, nikt z jej konsumentów nie przeżył, umarli na raka. Wszystko przez te [[Papierosy|fajki]]!; |
||
*'''Ciepłe lody''' – kolejny cud komunistycznej technologii. Ciepłe lody, które nie są ani ciepłe ani nie są lodami, ale dzieciaki je uwielbiały. Nikt nie wie, z czego je dokładnie robili, ponoć z [[ |
* '''Ciepłe lody''' – kolejny cud komunistycznej technologii. Ciepłe lody, które nie są ani ciepłe, ani nie są lodami, ale dzieciaki je uwielbiały. Nikt nie wie, z czego je dokładnie robili, ponoć z [[kot]]ów; |
||
*'''Salmonellos''' – kultowe lody z niespodzianką. Przyniosły wielką fortunę konsumentom. Zmora pielęgniarek i lekarzy. Miały smak lodów i wygląd lodów tylko zapach jakiś dziwny. |
* '''Salmonellos''' – kultowe lody z niespodzianką. Przyniosły wielką fortunę konsumentom. Zmora pielęgniarek i lekarzy. Miały smak lodów i wygląd lodów, tylko zapach jakiś dziwny. |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Producenci żywności]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Aktualna wersja na dzień 19:56, 17 sty 2024
Nasze lody nie wychodzą z mody!
- Hasło jakiejś tam firmy… Nieważne
Ja żadnych lodów z Miwexu nie wynosiłem, kto takie głupoty opowiada?
- Przeciętny mieszkaniec Ostrowi zapytany o Miwex
Miwex – firma produkująca lody i ketchupy. Założona w roku 1984, poniekąd przez małżeństwo Irenki i Michała spod 45. Strona internetowa podaje, że hale produkcyjne Miwexu znajdują się w nieskażonej Puszczy Białej, ale bardziej wiarygodne źródła wskazują na przedmieścia Ostrowi Mazowieckiej. Znana przede wszystkim z lodów Salmonellos z niespodzianką w środku. Niestety, klientom nie spodobały się pałeczki dodawane do lodowych przekąsek, i firma otarła się o bankructwo. Od 2007 roku Miwex wznowił produkcję lodów, a nowym flagowym produktem stały się lody na patyku fifty-fifty, lody Kubek, lody Rożek oraz lody Deser w nowym designie (niestety smak ten sam).
Historia[edytuj • edytuj kod]
Początki[edytuj • edytuj kod]
Choć trudno w to uwierzyć patrząc na nieskończoną ilość fabryk Miwexu, zaczynał on jako mała firma rodzinna. Irenka i Michał, świeżo upieczone małżeństwo, z braku perspektyw życiowych zakładają firmę spożywczą w stodole po dziadku. Budynek nie spełnia żadnych norm sanitarnych, ale to '84 rok, tu wszystko da się załatwić. Produkcja rusza. Pierwszymi produktami Miwexu stają się musztarda Musztarda i majonez Majonez, nieoficjalne źródła mówią też o bimbrze Bimber. Z czasem, gdy eternitowy dach zaczął się sypać, do oferty doszła również galaretka w proszku Galaretka, lody ciepłe Lody ciepłe, a nazwa bimbru została zmieniona na Napój Chłodzący Jaja. Szczególnie ten ostatni produkt najbardziej przypadł do gustu konsumentom i przyniósł Miwexowi sławę i pieniądze.
Rozwój[edytuj • edytuj kod]
W roku 1991 Miwex przeszedł gruntowną modernizację. Stara stodoła produkcyjna została opuszczona, a firma przeniosła się na peryferia Ostrowi Mazowieckiej. Nie wiedzieć czemu, Miwex zrezygnował z Napoju Chłodzące Jaja, galaretek i reszty badziewia na rzecz Musztardy, Keczupu i Majonezu. Po dwóch latach Miwex rozrósł się do kilku hal produkcyjnych w różnych miastach. Mimo słabej jakości produkty sprzedawały się jak ciepłe bułeczki, a półki sklepowe wypełniły się ich badziewiem jak nigdy. Michaś i Irenka trzepali niezłą kasiorę, no i przyszło lato 1994…
Salmonellos[edytuj • edytuj kod]
…a z Latem nowe perspektywy. Firma postanowiła wznowić produkcję lodów metodą przemysłową. Do polskich sklepów masowo zaczęły napływać nowe lody o chwytliwej nazwie Salmonellos. Okazały się hitem lata, a hasło Kup jednego, a zaraz go zwrócisz było jak lep na muchy dla naiwniaczków. Szybko jednak przekonano się, że trafniejsze byłoby hasło Salmonellos – przedłuż sobie wakacje… Do placówek szpitalnych masowo napływali pacjenci z ostrym zapaleniem brzucha, a u niemal wszystkich, którzy jedli lody Salmonellos wykryto… uwaga… pałeczki salmonelli! Irenka i Michaś zostali naciągnięci na kupę hajsu z odszkodowań. Zdawało się, że był to już koniec Miwexu, ale, Bogu dzięki, firma jakoś się uchowała, produkując rozwodnione keczupy.
New wave[edytuj • edytuj kod]
Tak było do roku 2007, w którym nastąpiła nowa fala lodów Miwex! Jak z bicza strzelił lodówy sklepowe po brzegi wypełniły się nowymi produktami z logiem Miwex. Tym razem Irenka i Michaś, trochę już podstarzali i mądrzejsi, (może) postarali się o lepszy transport dla swoich produktów, aby incydent z lodami Salmonellos nigdy się nie powtórzył. Mimo szczerych chęci, ludzie mają jednak wstręt do lodów Miwex i wolą keczupy, których rodzaje w roku 2007 również uległy zmianie – zdecydowano się na ryzykowny krok dolania mniejszej ilości wody. Jak widać, z dobrym skutkiem, bo kilka osób więcej kupuje ich obrzydliwe keczupy.
Produkty[edytuj • edytuj kod]
Produkowane[edytuj • edytuj kod]
Lody[edytuj • edytuj kod]
- Kier – lody o smaku śmietankowym na patyku. Podobno Michaś dodaje do nich coś od siebie;
- Atos – lody o smaku waniliowym w polewie czekoladowej, powstające we współpracy z firmą Toi-Toi;
- Fifty-Fifty – lody o smaku śmietanowo-malinowym, najnowszy produkt, jego receptura i smak są ściśle tajne;
- Tornado – lody o smaku tornado, do tego w waflu!;
- Śnieżna Kostka – lody o smaku śniegu, podobno śnieg powstaje w wyspecjalizowanych laboratoriach Miwexu;
- Rożek – lody w dwóch smakach jakichś owoców i innych owoców, do tego w smakowitym rożku;
- Deser lodowy – nikt nie wie jak smakuje, bo wygląda tak okropnie, że nawet Irena nie zdobyła się na ich konsumpcję;
- Aga – lody o smaku fifty fifty i czekolady. Ciekawostką jest mangowa panienka na opakowaniu, dająca niewątpliwą frajdę przy jedzeniu;
- Zakręcony – lody o smaku zakręconym, jabłek i cytryn. Nie posiada mangowej panienki na opakowaniu, ale jakieś krwiożercze owoce, przypominające wirus ptasiej grypy. Przypadek?;
- Kubek – lody o smaku Aga w małym kubeczku, jak sama nazwa wskazuje. Ciekawostką jest fakt, że ma na opakowaniu polarnego miśka z lodem Rożek.
Keczupy[edytuj • edytuj kod]
- Keczup łagodny – tak zwany lajcik. Nie uzależnia, nie zamula, a do tego ma w sobie 70% wody. Idealny dla początkującego konsumenta keczupów Miwex;
- Keczup z ziołami – tak zwany Rasta keczup, z dodatkiem konopi indyjskich. Ma bardzo specyficzny smak i skutki użycia. Jeszcze do niedawna był produktem zakazanym, ale dzięki współpracy czołowego konsumenta Donalda Tuska został szybko zalegalizowany. Mówi się, że jest wstępem do twardszych keczupów, co jest totalną bzdurą;
- Keczup do piccy – tak zwany Hippy keczup. Tu zaczyna się hardkor. Popularny wśród doświadczonych konsumentów, powoduje ciekawe efekty wizualne i silne uczucie rozluźnienia. Podobno jakiś hipis na Podlasiu przedawkował go, a więc jest szkodliwy dla zdrowia;
- Keczup pikantny – tak zwany kwas. Najmocniejszy z możliwych na rynku keczupów. Występuje w dwóch wersjach: do domowego użytku (dla konsumenta), oraz w wersji gastronomicznej (dla dilera). Posiada bardzo silny środek pobudzający E 1422. Tylko naprawdę wprawiony konsument może spożywać kwas, najlepiej razem z parówkami, co daje lepszą fazę.
Nieprodukowane[edytuj • edytuj kod]
- Majonez – po prostu majonez;
- Musztarda – ludzie kupowali ją tylko dla szklanek;
- Napój Chłodzące Jaja – niegdyś najpopularniejszy drin w Polsce. 150% alkoholu metylowego. Był tak mocny, że można go było pić tylko w szklankach od musztardy, bo inne rozpuszczał;
- Galaretka – cud komunistycznej technologii. Galaretka w proszku ze starego eternitu. Niestety nie znamy jej smaku, nikt z jej konsumentów nie przeżył, umarli na raka. Wszystko przez te fajki!;
- Ciepłe lody – kolejny cud komunistycznej technologii. Ciepłe lody, które nie są ani ciepłe, ani nie są lodami, ale dzieciaki je uwielbiały. Nikt nie wie, z czego je dokładnie robili, ponoć z kotów;
- Salmonellos – kultowe lody z niespodzianką. Przyniosły wielką fortunę konsumentom. Zmora pielęgniarek i lekarzy. Miały smak lodów i wygląd lodów, tylko zapach jakiś dziwny.