Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 79.186.81.100.)
(Jestem głupim blankerem!)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]]
'''Kebab''' – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej sałaty i sosu.

==Kebab w Polsce==
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą ''knysza''. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.

==Krytyka==
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

[[en:Shish Kebab]]
[[fi:Kebab]]
[[fr:Kebab]]
[[it:Kebab]]
[[no:Kebab]]
[[nn:Kebab]]

Wersja z 17:48, 20 lis 2007