Bigos: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Cytrojeż. Autor wycofanej wersji to 89.79.83.163.)
M (Drobne)
Linia 1: Linia 1:
'''Bigos''' – narodowa potrawa [[Polska|Polski]], zaraz po [[Kotlet schabowy|schaboszczaku]] najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego [[Polak|rodaka]].
'''Bigos''' – narodowa potrawa [[Polska|Polski]]. Zaraz po [[Kotlet schabowy|schaboszczaku]], najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego [[Polak|rodaka]].


== Składniki ==
== Składniki ==
Bigos to nic innego jak góra [[kapusta|kapuchy]] kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa, najczęściej kiełbasy, choć według oficjalnych przepisów [[Stasia z Klanu|cioci Stasi]] powinno być do tego użyte [[mięso]] czerwone, czyli inaczej z [[dupa|dupy]] krowy.
Bigos to nic innego jak góra [[kapusta|kapuchy]] kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów [[Stasia z Klanu|cioci Stasi]] powinno być to [[mięso]] czerwone, zaczerpnięte z [[dupa|dupy]] krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:
* bulion (najlepiej marki Bulion);
Innymi, aczkolwiek nie mniej ważnymi (no może trochę) składnikami są:
* grzyby suszone;
* bulion (najlepiej marki Bulion)
* cebula;
* grzyby suszone
* przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
* cebula
* i inne takie, ale kogo to obchodzi.
* przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy
* i inne takie, ale kogo to obchodzi


== Przyrządzanie ==
== Przyrządzanie ==
Kapuchę miąchamy, miąchamy i miąchamy razem z bulionem, dodajemy mięcho i miąchamy, cebulę – miąchamy, przyprawy (tak, miąchamy). <s>Ważnym</s> Dość istotnym elementem przygotowania potrawy jest fakt, iż trzeba to wszystko ugotować, bo jak nie to g[[Plik:Cenzura.png]] z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.
Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy<ref>Cokolwiek by to znaczyło</ref>. <s>Ważnym</s> Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to g[[Plik:Cenzura2.png|40px]] z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.

== Zobacz też ==
* [[Polska]]
* [[Kotlet schabowy]]


== Bigos na winie ==
Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą ''bigos na winie''. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: ''Co się nawinie to do bigosu''.


{{Przypisy}}
[[kategoria: sztuka kulinarna]]
[[kategoria: sztuka kulinarna]]

Wersja z 12:29, 25 paź 2009

Bigos – narodowa potrawa Polski. Zaraz po schaboszczaku, najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka.

Składniki

Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów cioci Stasi powinno być to mięso czerwone, zaczerpnięte z dupy krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:

  • bulion (najlepiej marki Bulion);
  • grzyby suszone;
  • cebula;
  • przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
  • i inne takie, ale kogo to obchodzi.

Przyrządzanie

Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy[1]. Ważnym Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to gCenzura2.png z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.

Bigos na winie

Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą bigos na winie. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: Co się nawinie to do bigosu.

Przypisy

  1. Cokolwiek by to znaczyło