Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Прзывруцоно прзедостатниоу вэрсе, ей аутор то Botyzjusz I. Аутор выцофанэй вэрсйи то 89.73.239.203.) |
M (Artur21 zakochał się w Anette Olzon.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walc]]a |
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walc]]a]] |
||
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba |
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba]]ch: [[choroba popromienna|popromiennej]] oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]]. |
||
==Charakterystyka zupy== |
==Charakterystyka zupy== |
||
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, |
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się [[Łyżka|łyżką]], bo [[widelec]] przecieka. |
||
===Rodzaje zupy=== |
===Rodzaje zupy=== |
||
* Zupa [[nic]] |
* Zupa [[nic]] |
||
*[[Zupa dziada]] |
* [[Zupa dziada]] |
||
*[[Zupa pomidorowa]] |
* [[Zupa pomidorowa]] |
||
* Zupa z Kaczki (aka rosół) |
* Zupa z Kaczki (aka rosół) |
||
*[[Afryka|Zupa bieda]] |
* [[Afryka|Zupa bieda]] |
||
*[[Zupka chińska]] |
* [[Zupka chińska]] |
||
*[[Wodzionka]] |
* [[Wodzionka]] |
||
* Zupa "przegląd tygodnia" |
* Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa. |
||
* Czarna polewka |
* Czarna polewka |
||
* Mleczna |
* Mleczna |
||
* Żurek |
* Żurek |
||
*[[Barszcz]] |
* [[Barszcz]] |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 05:09, 4 lut 2011
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz