Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Artur21 zakochał się w Anette Olzon.) |
|||
Linia 18: | Linia 18: | ||
* Żurek |
* Żurek |
||
* [[Barszcz]] |
* [[Barszcz]] |
||
* Zupka z gówna mamy Kasi-śmierdzi gównem, poczujesz ją na kilometr (kiedy poczujesz zapach gówna, nie sprawdzaj swoich podeszw, to zupa mamy Kasi) |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
Wersja z 11:14, 7 kwi 2011
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Zupka z gówna mamy Kasi-śmierdzi gównem, poczujesz ją na kilometr (kiedy poczujesz zapach gówna, nie sprawdzaj swoich podeszw, to zupa mamy Kasi)