Bar mleczny: Różnice pomiędzy wersjami
(→Porady) |
|||
(Nie pokazano 19 wersji utworzonych przez 15 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Bar mleczny''' |
'''Bar mleczny''' – wykwintna restauracja, najczęściej położona w sercu [[miasto|miasta]], w której stołują się najzamożniejsze grupy społeczne, takie jak [[student|studenci]], [[nauczyciel]]e i [[emeryt|emeryci]]. |
||
== |
== Menu == |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
* Bar mleczny jest idealnym miejscem na pierwszą randkę – nie zapraszaj dziewczyny na pierwszą randkę do restauracji. |
|||
== Zobacz też == |
|||
⚫ | |||
* [[bar]] |
|||
* [[budka z piwem]] |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | * [[Kobieta|Panie]] w barach mlecznych lubią przycinać na |
||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Knajpy]] |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 22:13, 28 sie 2021
Bar mleczny – wykwintna restauracja, najczęściej położona w sercu miasta, w której stołują się najzamożniejsze grupy społeczne, takie jak studenci, nauczyciele i emeryci.
Menu[edytuj • edytuj kod]
Potrawy serwowane w barach mlecznych to najznakomitsze specjalności polskiej kuchni, m.in. barszcz ukraiński, ruskie pierogi i fasolka po bretońsku.
Bary mleczne a kinematografia[edytuj • edytuj kod]
Najpiękniejszą i najtrafniej oddającą ideę baru mlecznego scenę zaprezentował Stanisław Bareja w filmie pt. Miś.
Motyw tego typu placówki gastronomicznej pojawia się również w nieco mniej udolnym dziełku Mechaniczna pomarańcza autorstwa Stanley'a Kubricka. Niemniej bohaterowie filmu, młodzieńcy przesiadujący w Korova milky bar, to typowi klienci polskiego baru mlecznego.
Porady[edytuj • edytuj kod]
- Panie w barach mlecznych lubią przycinać na optycznej ilości jedzenia. Jeśli chcesz zjeść podwójną porcję pierogów, zamów dwie porcje, a nie – jedną podwójną. Będziesz miał na dwóch talerzach po 8 pierogów, ale to o jeden więcej niż na pojedynczym z 15 sztukami.
- Bar mleczny jest idealnym miejscem na pierwszą randkę – nie zapraszaj dziewczyny na pierwszą randkę do restauracji.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.