Kwas solny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
 
(Nie pokazano 16 wersji utworzonych przez 14 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Kwas solny''' – kwaśny związek chemiczny, składający się z [[Wodór|wodoru]] i chloru. Nie czuje się gorszy od większości innych kwasów z powodu braku tlenu, nawet uważa się za lepszy, gdyż jest tworzony z [[Kwas siarkowy(VI)|kwasu siarkowego(VI)]] i soli<ref>Kuchennej – info dla zagorzałych chemików.</ref>. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie.
Kwas solny, zajazajer, chlorowodór-mało popularna w polsce, lecz nadzwyczaj skuteczna [[przyprawa]] w płynie do [[zupa|zup]] i [[sos]]ów, sprawdzająca się w swojej roli lepiej niż [[Maggi]] lub inne tego typu przyprawy.


==Otrzymywanie==
Wikipedia kłamie, że: {{Cytat2|Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór.}}
Wynika z tego, że wodę z solą podłącza się pod [[prąd elektryczny|prąd]] i miesza z wodorem. Kto by wierzył w takie głupoty?


== Smak ==
==Zastosowanie==
* W przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w grabarstwie (usuwanie trupów), cukiernictwie, produkcji barwników oraz ekstrakcji<ref>WTF?</ref>
* Szampon dla [[Metalowcy|metalowców]]
* Ekspresowa produkcja narkotyków<ref>Więc to dlatego w [[szkoła]]ch mają tylko solny…</ref>
* Wytwarzanie napoju królów (wody królewskiej), poprzez dodanie do kwasu azotowego(V).


== Zobacz też ==
Kwas solny w przeciwieństwie do innych przypraw w płynie nie zdominuje naturalnego smaku [[potrawa|potrawy]], lecz go wydobędzie. Każde danie nim przyprawione staje się niepowatarzalne i dostarcza licznych doznań smakowych, których nie zapomni się do końca życia. Potrafi on z nawet najbardziej mdłej potrawy uczynić świetnie doprawione a zwłaszcza odpowiednio pikantne danie. Nie należy, jednak przesadzać przy użyciu, bo danie może stać się zbyt pikantne.
* [[Kwas azotowy(V)]]
* [[Kwas fosforowy(V)]]
* [[Kwas siarkowy(IV)]]
* [[Kwas siarkowy(VI)]]


{{Przypisy}}

{{stub|chem}}
== Inne zastosowania ==
[[Kategoria:Związki chemiczne]]

Kwas solny jak również inne kwasy takie jak [[kwas siarko]]wy czy [[kwas fosforowy]] używany jest jako komponent smakowy w [[samogon]]ie domowej produkcji na [[Ukraina|Ukrainie]] i [[Białoruś|Białorusi]]. Nasza babunia zna również przepis na rozgrzewającą herbatę z kwasem solnym, idealną a przeziębienie i grypę.

{{stubkuch}}

[[Kategoria: Przyprawy]]

Aktualna wersja na dzień 08:15, 5 kwi 2020

Kwas solny – kwaśny związek chemiczny, składający się z wodoru i chloru. Nie czuje się gorszy od większości innych kwasów z powodu braku tlenu, nawet uważa się za lepszy, gdyż jest tworzony z kwasu siarkowego(VI) i soli[1]. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie.

Otrzymywanie[edytuj • edytuj kod]

Wikipedia kłamie, że:



Cquote2.svg

Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór.
Cquote2.svg

Wynika z tego, że wodę z solą podłącza się pod prąd i miesza z wodorem. Kto by wierzył w takie głupoty?

Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]

  • W przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w grabarstwie (usuwanie trupów), cukiernictwie, produkcji barwników oraz ekstrakcji[2]
  • Szampon dla metalowców
  • Ekspresowa produkcja narkotyków[3]
  • Wytwarzanie napoju królów (wody królewskiej), poprzez dodanie do kwasu azotowego(V).

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Kuchennej – info dla zagorzałych chemików.
  2. WTF?
  3. Więc to dlatego w szkołach mają tylko solny…


Nuvola apps edu science.svg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsjęrozbuduj go.