Kwas solny: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
|||
(Nie pokazano 16 wersji utworzonych przez 14 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Kwas solny''' – kwaśny związek chemiczny, składający się z [[Wodór|wodoru]] i chloru. Nie czuje się gorszy od większości innych kwasów z powodu braku tlenu, nawet uważa się za lepszy, gdyż jest tworzony z [[Kwas siarkowy(VI)|kwasu siarkowego(VI)]] i soli<ref>Kuchennej – info dla zagorzałych chemików.</ref>. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie. |
|||
Kwas solny, zajazajer, chlorowodór-mało popularna w polsce, lecz nadzwyczaj skuteczna [[przyprawa]] w płynie do [[zupa|zup]] i [[sos]]ów, sprawdzająca się w swojej roli lepiej niż [[Maggi]] lub inne tego typu przyprawy. |
|||
==Otrzymywanie== |
|||
Wikipedia kłamie, że: {{Cytat2|Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór.}} |
|||
Wynika z tego, że wodę z solą podłącza się pod [[prąd elektryczny|prąd]] i miesza z wodorem. Kto by wierzył w takie głupoty? |
|||
== |
==Zastosowanie== |
||
* W przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w grabarstwie (usuwanie trupów), cukiernictwie, produkcji barwników oraz ekstrakcji<ref>WTF?</ref> |
|||
* Szampon dla [[Metalowcy|metalowców]] |
|||
* Ekspresowa produkcja narkotyków<ref>Więc to dlatego w [[szkoła]]ch mają tylko solny…</ref> |
|||
* Wytwarzanie napoju królów (wody królewskiej), poprzez dodanie do kwasu azotowego(V). |
|||
== Zobacz też == |
|||
Kwas solny w przeciwieństwie do innych przypraw w płynie nie zdominuje naturalnego smaku [[potrawa|potrawy]], lecz go wydobędzie. Każde danie nim przyprawione staje się niepowatarzalne i dostarcza licznych doznań smakowych, których nie zapomni się do końca życia. Potrafi on z nawet najbardziej mdłej potrawy uczynić świetnie doprawione a zwłaszcza odpowiednio pikantne danie. Nie należy, jednak przesadzać przy użyciu, bo danie może stać się zbyt pikantne. |
|||
* [[Kwas azotowy(V)]] |
|||
* [[Kwas fosforowy(V)]] |
|||
* [[Kwas siarkowy(IV)]] |
|||
* [[Kwas siarkowy(VI)]] |
|||
{{Przypisy}} |
|||
{{stub|chem}} |
|||
== Inne zastosowania == |
|||
⚫ | |||
Kwas solny jak również inne kwasy takie jak [[kwas siarko]]wy czy [[kwas fosforowy]] używany jest jako komponent smakowy w [[samogon]]ie domowej produkcji na [[Ukraina|Ukrainie]] i [[Białoruś|Białorusi]]. Nasza babunia zna również przepis na rozgrzewającą herbatę z kwasem solnym, idealną a przeziębienie i grypę. |
|||
{{stubkuch}} |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 08:15, 5 kwi 2020
Kwas solny – kwaśny związek chemiczny, składający się z wodoru i chloru. Nie czuje się gorszy od większości innych kwasów z powodu braku tlenu, nawet uważa się za lepszy, gdyż jest tworzony z kwasu siarkowego(VI) i soli[1]. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie.
Otrzymywanie[edytuj • edytuj kod]
Wikipedia kłamie, że:
Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór. |
Wynika z tego, że wodę z solą podłącza się pod prąd i miesza z wodorem. Kto by wierzył w takie głupoty?
Zastosowanie[edytuj • edytuj kod]
- W przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w grabarstwie (usuwanie trupów), cukiernictwie, produkcji barwników oraz ekstrakcji[2]
- Szampon dla metalowców
- Ekspresowa produkcja narkotyków[3]
- Wytwarzanie napoju królów (wody królewskiej), poprzez dodanie do kwasu azotowego(V).
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny chemii. Jeżeli cierpisz na alkanolepsję – rozbuduj go.