Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 4: Linia 4:
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką (to dopiero syf). Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką (to dopiero syf). Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.


{{stubkuch}}
{{stub|kuch}}
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Śląsk]]

Wersja z 00:54, 30 wrz 2012

250px|right|thumb|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb, najlepiej podpieczony (grzanki), ząbek czosnku, łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek. Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego; u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki. Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. Gorole jej nie znają, ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką (to dopiero syf). Śląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.