Piernik: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(piernik i wiatrak)
M (od wierszówki nie płacą)
Linia 1: Linia 1:
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – coś twarde, ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierdny”, co oznaczało popieprzony.
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.


Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastko|ciastek]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]).
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastp|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]).

Do dziś niewyjąśnioną kwestią jest powinowactwo piernika i [[wiatrak]]a. Prawdopodobnie maczali w tym [[ręka|ręce]]: [[Poznaj Żyda|Żydzi]], [[Poznaj Masona|Masoni]] i [[Roman Maximus Giertych]].


{{stubkuch}}
{{stubkuch}}

Wersja z 20:17, 5 lis 2006

Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.

Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).

Szablon:Stubkuch