Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(piernik i wiatrak) |
M (od wierszówki nie płacą) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – |
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ |
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastp|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
||
Do dziś niewyjąśnioną kwestią jest powinowactwo piernika i [[wiatrak]]a. Prawdopodobnie maczali w tym [[ręka|ręce]]: [[Poznaj Żyda|Żydzi]], [[Poznaj Masona|Masoni]] i [[Roman Maximus Giertych]]. |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 20:17, 5 lis 2006
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).