Poradnik:Jak ugotować jajko: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wannasauna (dyskusja • edycje) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
'''Jak ugotować jajko''' – poradnik. |
'''Jak ugotować jajko''' – poradnik. |
||
Nędzni śmiertelnicy którzy myślą, że [[jedzenie]] samo pojawia się w [[Kuchnia|kuchni]], powielają mit o tym, że |
Nędzni śmiertelnicy którzy myślą, że [[jedzenie]] samo pojawia się w [[Kuchnia|kuchni]], powielają mit o tym, że gotowanie [[Jajko|jajka]] to łatwa sprawa. Cechują się oni ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach – według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie [[Zegar|minutnik]], garnek, kuchenka, [[woda]] i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?). |
||
== Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko == |
== Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko == |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
# Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, można to osiągnąć za pomocą [[kura|kury]] lub [[Sklep|sprzedawczyni]]. |
# Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, można to osiągnąć za pomocą [[kura|kury]] lub [[Sklep|sprzedawczyni]]. |
||
# Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, lepiej dodać jeden krok i prześwietlić jajko rentgenem (w końcu robimy jajko na miękko, a nie rosół). |
# Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, lepiej dodać jeden krok i prześwietlić jajko rentgenem (w końcu robimy jajko na miękko, a nie rosół). |
||
# Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tą musimy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po |
# Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tą musimy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu. Nie dam linku to tablicy bo przecież każdy umie korzystać z wyszukiwarki [[Google]], więc nie będę marnował swojego czasu na robienie tego za was. |
||
# Następnie musimy kupić na [[Złom|złomie]] miedź i żelazo, i skonstruować termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziemy polegać na jakiejś tandecie z [[Chiny|Chin]]). W celu skrócenia tego poradnika to również musicie zrobić na podstawie instrukcji kogoś innego. |
# Następnie musimy kupić na [[Złom|złomie]] miedź i żelazo, i skonstruować termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziemy polegać na jakiejś tandecie z [[Chiny|Chin]]). W celu skrócenia tego poradnika to również musicie zrobić na podstawie instrukcji kogoś innego. |
||
# [[Brud]] i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania musimy wypolerować jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji. |
# [[Brud]] i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania musimy wypolerować jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji. |
||
# Teraz potrzebujemy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?). |
# Teraz potrzebujemy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?). |
||
# Jeżeli udało nam się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możemy teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do naszego garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ). |
# Jeżeli udało nam się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możemy teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do naszego garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę). |
||
# Po [[Złodziej|znalezieniu]] gdzieś dwóch zegarów atomowych, możemy opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu. |
# Po [[Złodziej|znalezieniu]] gdzieś dwóch zegarów atomowych, możemy opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu. |
||
# Gdy któryś z zegarów zapipczy możemy przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ 50 litrami [[Ciekły tlen|ciekłego azotu]], aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania. |
# Gdy któryś z zegarów zapipczy możemy przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ 50 litrami [[Ciekły tlen|ciekłego azotu]], aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania. |
Wersja z 18:04, 15 gru 2019
W tym artykule konieczne są drobne poprawki. Zajmij się tym, to nie boli. |
Jak ugotować jajko – poradnik.
Nędzni śmiertelnicy którzy myślą, że jedzenie samo pojawia się w kuchni, powielają mit o tym, że gotowanie jajka to łatwa sprawa. Cechują się oni ignorancją i wielkimi brakami w wiadomościach – według nich do przygotowania tego dania potrzebny jest jedynie minutnik, garnek, kuchenka, woda i oczywiście jajko, a w rzeczywistości nie jest to nawet 1/3 wymaganego wyposażenia (jak można zapomnieć o rentgenie?).
Najłatwiejszy znany ludzkości sposób na przyrządzenie jajka na miękko
- Pierwszym krokiem jest pozyskanie jajka, można to osiągnąć za pomocą kury lub sprzedawczyni.
- Aby uniknąć bycia pozwanym przez obrońców praw zwierząt, lepiej dodać jeden krok i prześwietlić jajko rentgenem (w końcu robimy jajko na miękko, a nie rosół).
- Wcześniej wspomniani powielacze mitów odpowiedzialni są też za mit o gotowaniu jajka przez 4-5 minut. W istocie wartość tą musimy odczytać z tablicy po zmierzeniu objętości wody wypartej przez jajko, po jego zważeniu i obliczeniu gęstości obiektu. Nie dam linku to tablicy bo przecież każdy umie korzystać z wyszukiwarki Google, więc nie będę marnował swojego czasu na robienie tego za was.
- Następnie musimy kupić na złomie miedź i żelazo, i skonstruować termometr bimetalowy do naszego termostatu (przecież nie będziemy polegać na jakiejś tandecie z Chin). W celu skrócenia tego poradnika to również musicie zrobić na podstawie instrukcji kogoś innego.
- Brud i inne niedoskonałości mogą zaburzyć zdolności penetracyjne ciepła, dlatego przed rozpoczęciem procedury gotowania musimy wypolerować jajka papierem ściernym o odpowiedniej gradacji.
- Teraz potrzebujemy zbudować wysięgnik na jajka (jak inaczej bezpiecznie można je opuścić do wody?).
- Jeżeli udało nam się wykonać wszystkie poprzednie kroki, możemy teraz złożyć układ naczyń połączonych, w którym do naszego garnka z jajkami podłączone muszą być conajmniej 4 termostaty (2 na wpływ ciepłej wody i 2 na odpływ, żeby zagwarantować odpowiednią temperaturę).
- Po znalezieniu gdzieś dwóch zegarów atomowych, możemy opuścić jajko do garnka i odliczyć odczytaną wcześniej z tablicy wartość czasu.
- Gdy któryś z zegarów zapipczy możemy przystąpić do procedury chłodzenia jajka: czyli zalać cały układ 50 litrami ciekłego azotu, aby zagwarantować natychmiastowe przerwanie procesu gotowania.
- Jesteśmy już na finiszu ale to nie koniec. Musimy odczekać teraz 24h, aż jajko się rozmrozi. W międzyczasie możemy np. posprzątać kuchnię.
- Gotowe jajko należy podać z solą i kawałkiem chleba. Smacznego!
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.