Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ełek. Autor wycofanej wersji to 79.186.217.130.) |
|||
Linia 6: | Linia 6: | ||
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
Przepis na pierogi z tłuszczem i skwareczkami |
|||
Kupujemy w super markiecie makę, smalczyk i skwareczki. Mieszamy to (najlepiej w wannie, od biedy może to buć brodzik lub umywalka) ze wszystkim co znajdziemy. Lepimy z powstałej mieszaniny pierogi. Jeśli znajdziesz w domu zgniłe skórki po bananach, bądź pomarańczach, spróbuj wsadzić je do środka.Gotujemy wszystko w letniej wodzie, pilnujemy aby nie zawrzała. Wyjmujemy, polewamy zakupionym w promocji smalczykiem i skwareczkami i w ten sposób przyrządziliśmy nie koszrną potrawę, którą lubi każdy. |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 20:12, 18 cze 2008
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
Przyśpiewka ludowa
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.
Przepis na pierogi z tłuszczem i skwareczkami Kupujemy w super markiecie makę, smalczyk i skwareczki. Mieszamy to (najlepiej w wannie, od biedy może to buć brodzik lub umywalka) ze wszystkim co znajdziemy. Lepimy z powstałej mieszaniny pierogi. Jeśli znajdziesz w domu zgniłe skórki po bananach, bądź pomarańczach, spróbuj wsadzić je do środka.Gotujemy wszystko w letniej wodzie, pilnujemy aby nie zawrzała. Wyjmujemy, polewamy zakupionym w promocji smalczykiem i skwareczkami i w ten sposób przyrządziliśmy nie koszrną potrawę, którą lubi każdy.