Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
(Stworzenie hasła Mortadela) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Mortadela''' ([[język włoski|wł.]] ''Mortadella'') – rodzaj [[Włochy|włoskiej]] (ale też polskiej) [[kiełbasa|kiełbasy]] z [[Lombardia|Lombardii]], która przybyła tak jak [[hymn|Mazurek Dąbrowskiego]] do [[Polska|Polskiej Ziemi]], by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, by znów wrócić na stoły w takiej samej postaci (właściwość typowa dla polskiej mortadeli). Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego "morte", oznaczającego śmierć i francuskiego "de la" oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie "z"). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna [[Wikipedia|strona podaje]], że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać. |
|||
{{ek|wszyscy to wiedzą}} |
|||
{{stubkuch}} |
|||
'''Mortadela''' - wyrób wędlinopodobny, jest spokrewniona z [[parówką]]. Mortadela ma smak identyczny jak parówka, tylko z tym że jest jeszcze większym obrzydlistwem. Mortadela wytwarzana jest ze wszystkiego co wpadnie do środka, nawet z tego co nie należałoby je spożywać np. [[papier toaletowy]]. Mortadela jest mieszaniną wszystkich pozostałości po produkcji [[wędlin]] z wyższej półki. Dla poprawienia smaku i zapachu tejże wyrobu, dodają wytopioną [[słoninę]] ze skwarkami. Mortadelę nabyć można głównie w sklepach sieci [[Biedronka]]. Kupują je głównie emeryci, renciści, menele, bezrobotni, studenci. |
|||
[[Kategoria:Kuchnia włoska]] |
|||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
|||
[[Kategoria:Ścierwo]] |
Wersja z 20:17, 4 cze 2012
Mortadela (wł. Mortadella) – rodzaj włoskiej (ale też polskiej) kiełbasy z Lombardii, która przybyła tak jak Mazurek Dąbrowskiego do Polskiej Ziemi, by podbić polskie stoły, a później jamy gębowe i żołądki, by znów wrócić na stoły w takiej samej postaci (właściwość typowa dla polskiej mortadeli). Nazwa pochodzi od zlepku słów: włoskiego "morte", oznaczającego śmierć i francuskiego "de la" oznaczającego skąd pochodzi (w skrócie "z"). Jak widać ze śmiercią mortadeli do twarzy. Ciekawy jest skład. Konkurencyjna i niekompetentna strona podaje, że składa się z wieprzowiny, co jest ewidentnym kłamstwem. Otóż składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa właściciela firmy produkującej wędlinę, także inne dodatki, o których lepiej nie pisać.