Pasztet: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Sir Damiinho. Autor wycofanej wersji to 89.230.172.174.) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
[[Grafika:Pasztet_firmowy.jpg|thumb|200px|right|Chleb z pasztetem i pasztetem na zagrychę]] |
[[Grafika:Pasztet_firmowy.jpg|thumb|200px|right|Chleb z pasztetem i pasztetem na zagrychę]] |
||
{{cytat|Jest pasztet, jest impreza!|Polski uczeń o '''pasztecie'''}} |
{{cytat|Jest pasztet, jest impreza!|Polski uczeń o '''pasztecie'''}} |
||
{{cytat|Ten pasztet jest zajebisty!|Kultowa kwestia z popularnego spotu reklamowego '''pasztetu'''}} |
|||
'''Pasztet''' – pożywienie w formie mielonych [[pies|najlepszych przyjaciół człowieka]], często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny. |
'''Pasztet''' – pożywienie w formie mielonych [[pies|najlepszych przyjaciół człowieka]], często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny. |
||
Linia 29: | Linia 27: | ||
* pasztet Babuni |
* pasztet Babuni |
||
* rasta pasztet w trzech kolorach |
* rasta pasztet w trzech kolorach |
||
* zajepasztet |
|||
* pasztet pleśniowy |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 20:39, 27 lip 2009
Ten artykuł dotyczy 'jedzenia'. Zobacz też pasztet (osoba). |
Jest pasztet, jest impreza!
- Polski uczeń o pasztecie
Pasztet – pożywienie w formie mielonych najlepszych przyjaciół człowieka, często z puszki. Pasztet najczęściej jest trzykrotnie przeterminowany, jednak zawsze smaczny.
Święto
Święto pasztetu jest obchodzone 19 października. W ten dzień wbijamy w pasztet podlaski sześć zapałek, podpalamy i wyrzucamy przez okno.
Pasztet za 1,19 zł
Pasztet za 1,19 zł jest prawie dwa razy droższy od pasztetu za 0,60 zł, lecz mimo to o wiele gorszy w smaku. Aby kupić go taniej, należy poczekać, aż minie jego termin ważności i sprzedawca ustanowi na ten produkt promocję. Przed spożyciem należy jednak sprawdzić, czy nie zalęgła się na nim pleśń; jeśli tak, to można spożywać bez obaw. Po spożyciu koniecznie przeczytaj skład pasztetu i skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy trzykrotnie przeterminowany pasztet jest idealny dla twego zdrowia i życia.
Odmiany pasztetu
- pasztet masowego rażenia
- pasztet „ostatni posiłek”
- pasztet „milczenie owiec”
- pasztet „przegląd magazynu”
- pasztet „zielono mi”
- pasztet z delikatną warstwą meszku
- pasztet z Constaru
- pasztet „transwestyta”
- pasztet wtórnie przerobiony
- pasztet „śmierć o poranku”
- pasztet Podlaski
- pasztet Mazowiecki
- pasztet Babuni
- rasta pasztet w trzech kolorach