Kanapka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (kategoria) |
M (redakcja) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Kanapka'''(a właściwie |
'''Kanapka''' (a właściwie kanapka z serem<ref>Uwaga! Istnieją też inne rodzaje kanapek!</ref>) – [[twór]] złożony z [[pyszne trójkąciki|pysznych trójkącików]], będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na [[ser]] i [[chleb]], pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa [[Masło|masła]]. |
||
===Wykonanie=== |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
## '''''Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z [[ser]]kiem” tylko „bułkę z [[ser]]kiem”.''''' |
## '''''Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z [[ser]]kiem” tylko „bułkę z [[ser]]kiem”.''''' |
||
## Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje. |
## Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje. |
||
## Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym |
## Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym [[kucharz]]em, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś [[dorosły]]. |
||
# Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. |
# Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. |
||
## '''''Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania''''', a co za tym idzie – nici z kanapki. |
## '''''Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania''''', a co za tym idzie – nici z kanapki. |
||
## I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. |
## I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. |
||
## Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem. |
## Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem. |
||
# Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym |
# Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym [[talerz]]yku i przechodzimy do krojenia sera. |
||
## [[Ser]] powinien być żółty o nieprzyjemnym |
## [[Ser]] powinien być żółty, o nieprzyjemnym [[zapach]]u, bo wiadomo, że im bardziej [[ser]] „śmierdzący”, tym smaczniejszy. |
||
## Jeśli chcemy, aby koszt kanapki nie był zbyt duży, można wziąć serek pachnący. |
## Jeśli chcemy, aby koszt kanapki nie był zbyt duży, można wziąć serek pachnący. |
||
# Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do |
# Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry, zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do [[blat]]u. |
||
## Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły. |
## Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły. |
||
# Ukrojony |
# Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry. |
||
===Przypisy:=== |
|||
* - Uwaga! Istnieją także inne rodzaje kanapek! |
|||
<references/> |
|||
{{Głupie}} |
{{Głupie}} |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 03:32, 14 sie 2006
Kanapka (a właściwie kanapka z serem[1]) – twór złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła.
Wykonanie
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „kanapkę z serem” wykonuje się następująco:
- Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm.
- Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z serkiem” tylko „bułkę z serkiem”.
- Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje.
- Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły.
- Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem.
- Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki.
- I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły.
- Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem.
- Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia sera.
- Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry, zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu.
- Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły.
- Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry.
Przypisy:
- ↑ Uwaga! Istnieją też inne rodzaje kanapek!
Artykuł ten zawiera udostępnione na licencji GNU FDL (lub jakoś tak) treści pochodzące w pierwotnej wersji ze strony z artykułami bezsensownymi lub z listy stron do usunięcia, zamieszczonych w Wikiencyklice. Pierwotny autor nieznany, gdyż najprawdopodobniej dostał niestrawności po bananie.