Chemia: Różnice pomiędzy wersjami
M (Od razu lepiej.) |
|||
Linia 6: | Linia 6: | ||
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: |
Częstym sposobem odświeżania produktów jest: |
||
* |
*malowanie towarów [[kolory|farbami]] plakatowymi. |
||
* |
*lizanie produktów ([[ślina]] likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy). |
||
* |
*pakowanie w kolorową folię. |
||
* |
*polewanie [[domestos]]em. |
||
== Działy chemii == |
== Działy chemii == |
||
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem. |
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem. |
||
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: |
{| border=1 align=center cellpadding=4 cellspacing=0 width=600 style="margin: 1 1 1em" |
||
|- |
|- |
||
|align=center colspan=2 style="background-color:# |
|align=center colspan=2 style="background-color:#101010;color:white;font-size:15px;text-align:center;font-weight:bold;" | |
||
Działy chemii |
Działy chemii |
||
|- |
|- |
Wersja z 10:40, 22 kwi 2012
Pamiętaj chemiku młody, zawsze wrzucaj go do wody.
- Podstawowa zasada
Chemia – nauka rozwinięta w wysoko cywilizowanych krajach (np. w II Rzeczpospolitej).
Wstęp
Jej głównymi założeniami jest zmniejszenie kosztów produkcji artykułów spożywczych. Polega na odświeżaniu przeterminowanych produktów. Każda sieć handlowa ma swoją ściśle strzeżoną technologię odświeżania.
Częstym sposobem odświeżania produktów jest:
- malowanie towarów farbami plakatowymi.
- lizanie produktów (ślina likwiduje niektóre niebezpieczne bakterie i wirusy).
- pakowanie w kolorową folię.
- polewanie domestosem.
Działy chemii
Chemia jest niezwykłe rozgałęzioną nauką, dlatego naukowcy podzielili ją na kilka działów. Przedstawimy je na podstawie herbaty z cukrem.
Działy chemii | |
Chemia czysta | Z czego składa się herbata, a z czego cukier? |
Chemia organiczna i nieorganiczna | Czy cukier to sól, a herbata to alkohol? |
Chemia analityczna | Ile trzeba dodać moli cukru do 1 mola herbaty, aby mieszanina otrzymała słodki smak? |
Pirotechnika | Jak zrobić bombę z herbaty i cukru? |
Fizykochemia | W jakiej temperaturze następuje proces krzepnięcia herbaty z cukrem? |
Biochemia | Ile cukru należy dosypać do herbaty, aby mieszanina była trująca? |
Astrochemia | Czy na Saturnie też występuje herbata z cukrem? |
Geochemia | Czy herbata z cukrem to solanka? |
Chemia środowiskowa | Jak przyrządzić herbatę z cukrem w lesie? |
Metaloorganika | Z jaką łyżeczką przereaguje herbata z cukrem? |
Chemia maturalna | Czy herbata oraz cukier znajdują sie w tablicach? |
Chemia porównawcza | Który sok jest lepszym rozpuszczalnikiem alkoholu? |
Zagrożenia
Powoduje nieuleczalne choroby u osób zbyt długo przebywających w jej towarzystwie, najbardziej niebezpieczna jest chemiofilia - choroba układu nerwowego objawiająca się niekontrolowaną chęcią założenia białego fartucha, zsyntetyzowania alkoholu ze wszystkiego co się da i koniecznością przytulenia się do kolby kulistej.